Üsküdar Fikir Sanat Merkezi fikri olan herkese açık

Burhan Felek Köşkü’nü restore ederek Üsküdar Fikir Sanat Merkezi’ne çeviren Üsküdar Belediyesi, fikri olan herkesi bu tarihi köşkte ağırlıyor.

0
26793

Gazete 1453/Üsküdar

Üsküdar Belediyesi, 2016 yılında restore ettiği 300 yıllık Burhan Felek Köşkü’nü genç beyinlerin iş fikirlerini hayata geçirebilmek için Üsküdar Fikir Sanat Merkezi’ne çevirmiş. Geçen 2 senelik sürede bir birinden başarılı projelere sahne olan Burhan Felek Köşkü’nün hikayesi ve Üsküdar Fikir Sanat Merkezi hakkında Gazete 1453’e açıklamalarda bulunan Üsküdar Fikir Sanat Merkezi Sorumlusu Serap Yavuz önemli bilgiler aktardı.

Burhan Felek Köşkü Üsküdar Fikir Sanat Merkezi Sorumlusu Serap Yavuz

Fikir Sanat Merkezi’nde neler yapılıyor?

Üsküdar Fikir Sanat Merkezi olarak projemizi hayata geçireli iki yıl oluyor. Amacımız ise,  günümüz girişimci gençlerin farklı farklı iş fikirleri oluyor. Yani bir işe girip çalışmaktan ise kendi fikirleri doğrultusunda kendi işlerini yapmak istiyorlar. Bu arkadaşlarımızın maddi olarak aldıkları bir destek yok. İş fikirlerini hayata geçirecekleri bir ortam yok. Cafe gibi yerlerde bilgisayarlarını alıp akşama kadar çalışıyorlar. Fakat bu durum zaman içerisinde belli bir maddiyat gerektiriyor. Biz de tam bu anda devreye girip, hiç ücret almadan rahatça çalışacakları bir ofis imkânı sağlıyoruz. Bu durum Amerika’da Almanya’da çok yaygın bir durum. Fakat ülkemizde şu an yeni yeni olgunlaşıyor.

Bu projenize bir ilk diyebilir miyiz?

Kamuda bir ilkiz. İstanbul’da böyle bir hizmet hiçbir Belediye’de yok. Evet. Üniversitelerin kuluçka merkezleri var, Teknoparklar, Sosyoparklar var. Fakat belediyeler arasında bir ilk.

Her fikri olanı alıyor musunuz?

Öncelikle genç girişimcilerin projelerini değerlendirerek onları buraya alıyoruz. Bir eleme sürecinden geçiriyoruz. Yaratıcı ve farklı fikirleri olanlara ofis imkânı sunuyoruz.  Sonrasında burada kendi gibi girişimcilerle onları tanıştırıyoruz. Ve bir beyin fırtınası üretmelerini sağlıyoruz. Bunu yaparken de köşkümüzün ayrıcalıklarından olan İstanbul’un en hızlı internet ağını, çay, kahve ve ikramlarımızdan gün boyunca yararlanabiliyorlar. İş görüşmelerini burada yapabiliyorlar. Örneğin bir ofiste tasarımcılar var diğerinde yazılımcı olabiliyor ve gençler birbirleri ile etkileşim halinde olabiliyorlar. Ayrıca kendi alanlarında uzman ünlü CEO montörlerimiz ile bu genç fikirlere sahip gençlere yol gösterici olarak buluşturuyoruz. Onlara belli alanlarda destek veriyorlar.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bu proje için şöyle der: “ Biz gençleri Köşklere layık gördük”

Fikirleri olan gençler  size nasıl ulaşabilir?

Genellikle onlar bizi buluyorlar. Genç arkadaşlar zaten çok meraklılar. Herhangi bir sektöre ait bir fikri olan gençler her yere başvurup sonunda bize ulaşıyorlar. Bizim herhangi bir alan sınırlamamız yok. Fakat teknoloji çağında oluşumuzdan dolayı web uygulamalar ve teknoloji alanlarına daha öncelik veriyoruz. Kıstasımız fikirlerin yenilikçi olması. Olmazsa olmazımız ise ülke ekonomimize katma değer sağlıyor mu?

Bu başvuru sürecini biraz açar mısınız?

Gençler buraya geldiklerinde bir başvuru formu dolduruyorlar. Burada hangi branşta fikirleri olduklarını yazıyorlar. Sonrasında biz o arkadaşlarımızı bizlere sunum yapmaları için davet ediyoruz. Varsa ekipleri ile yoksa bireysel olarak tabi. Sonrasında uzman değerlendirme ekibimiz ile inceleyip onlara girişimleri ve projeleri için gerekli destekleri sağlıyoruz.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Fikir Sanat Merkezi Projesi için ödül alırken…

Peki Üsküdar Fikir Sanat Merkezi’ni kaç kişi kullanıyor?

Kapasite olarak değişkenlik gösteriyoruz. Fakat şu an grup ve bireysel olarak aynı anda 250 kişiyi ağırlayabiliyoruz. Yaş sınırlamamız yok. Zaten buraya gelen gençlerimizin geneli üniversite sonrası hayata kendi fikirleri ile adım atmak isteyen kişiler.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bu proje için şöyle der: “ Biz gençleri Köşklere layık gördük” Gençler bu ilginin farkındalar mı?

Biz ülke olarak gençlerimize çok güveniyoruz ve onlardan beklentilerimiz çok fazla. Fırsat verildiklerinde ise Facebook, İnstagram ya da Whatsapp kurucuları gibi girişimcilerin bu ülke topraklarından çıkacağını düşünüyoruz. Bu yüzden temel amacımız başta ülke ve dünya ekonomimize katkı sağlayacak fikirleri geliştirmek. Bizimle çalışan genç girişimcilerin bu güzel ortamın ve olanakların farkındalar.

Burhan Felek Köşkü hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Burhan Felek Köşkü, net tarihi bilinmemek ile birlikte 300 küsür yıllık bir köşk’tür. O dönemde Üsküdar Validebağ’daki Av Köşkü ile birlikte Burhan Felek köşkü de av köşkü olarak kullanılmış. Köşkün en üstünde bir dümen işareti var bundan dolayı Bahriye Nazırları tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor.

Sonrasında ise Burhan Felek Köşkü resmi kayıtlara geçiyor ve Tanzimat Dönemi tiyatro yazarlarından direktör Ali Bey’e geçiyor. Ali Bey dönemin önemli edebiyat yazarlarından ve köşkte uzun zamanlar geçirmiş. Tiyatro eserlerini yazmış. Sonrasında ise Burhan Felek’in amcası burayı şahsi olarak satın alıyor.

Burhan Felek Köşkü’nün çok eski bir fotoğrafı

Hem Burhan Felek’in sağlığına iyi geleceği düşünülerek aile burada yaşıyor. Bu resmi kayıtlarda var. Daha sonra Burhan Felek vefat ediyor ve Köşk yan tarafındaki eski ismi ile Polis Hastanesi Vakfı’nın kullanımına geçiyor. Köşk uzun bir süre polisleri tedavi etmek amacı ile kullanılıyor sonrasında ise Hastane burayı evrak deposu olarak kullandığı için zamanla köşk kendi kaderine terk ediliyor. Günümüze gelindiğinde ise, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bizzat kendisinin yoğun girişimleri sayesinde burayı Anıtlar Kurulu’ndan kullanım amaçlı alıp restore ediyor. Şu anda ise aktif olarak köşk Üsküdar Belediyesi’nin kullanımında. Biz de burayı iki yıldır Üsküdar Burhan Felek Köşkü Fikir Sanat Merkezi olarak kullanıyoruz.

Adres: Barbaros Mahallesi, Veysi Paşa Sk. No:14, 34662 Üsküdar/İstanbul

Telefon: (0216) 341 05 14

FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFLARIN ÜSTÜNE TIKLAYINIZ!