Etiketlerimizi soyarsak kendimizi buluruz

İnsanın etiketlerinden soyunması zor iştir, yürek ister. Şuralı, buralı, şu meslek ya da bu konumda, şu kadar malı, bu kadar mülkü olan bir bireyin, tüm dünyevi varlıklarını yok sayması zordur. Yine...

0
14327

Dr. Güler Demir Yazdı

İnsanın etiketlerinden soyunması zor iştir, yürek ister. Şuralı, buralı, şu meslek ya da bu konumda, şu kadar malı, bu kadar mülkü olan bir bireyin, tüm dünyevi varlıklarını yok sayması zordur. Yine, adının önünde sıralanan unvanları unutması için öncelikle kendisini benimsemesi, sevmesi gerekir.

 Bir mühendis, uçak tasarımı yaptığı koşullar ve mekânda, evet mühendistir, böyle olması anlam taşır.  Ancak olur olmaz her yerde “mühendis” kimliğini kullanması nasıl bir anlam taşıyabilir? Kişinin mesleki kimliği farklı, sosyal kimliği farklı olmalıdır.

Kimsenin unvanı ile arkadaş olmayız biz, unvanına sarılıp, özlediğimizi söyleyemeyiz ki. Unuttuğumuz en önemli nokta ise, hiyerarşik katmanlarda alt basamaklarda görülen kişilerin arkalarındaki hikayeleridir.  Bir inşaat işçisinin potansiyel zekası ya da becerileri, bir hastanenin baş hekiminden çok daha üstün olabilir. Ancak yaşam koşulları birini o inşaatın tepesine, diğerini de hastanenin başına getirmiştir.

Ütopya gibi görünen ve tüketim toplumlarının değerlerini al aşağı eden Avustralya Yerlileri ya da Aborjinlerinin yaşam biçimi uç bir örnek olabilir, ama çok da derin mesajlar verir.    Kısacası sosyal ortamlara  “kendimizi” taşımalıyız, “unvanlarımızı” değil. Tabii ortada güvenle ve cesurca açığa çıkaracağımız bir “kendimiz” varsa.  Her birimiz için farklı olan mutluğun anlamı ise bu yüzeysel yaşam karelerinde değil, iç dünyamızda saklıdır. Ne yapıp edip o anlamı bulmalıyız.

TEILEN
Önceki İçerikMillet olarak çıldırmış olmalıyız!
Sonraki İçerikDünyanın kaç yaşında olduğunu düşündüm bir an…
Doç. Dr. Güler Demir
Dr. Güler Demir, İlkokul eğitimini Elazığ, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da, üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Bu süreçte Yıldız Teknik Üniversitesi Kütüphanesi’nde uzman kütüphaneci olarak görev yapmaktaydı. Daha sonra bu kurumda 7 yıl Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak çalıştı. 2011 yılında “Ceza İnfaz Kurumu Kütüphaneleri ve Türkiye'de durum” başlıklı doktora tezi çalışması ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamladı. 2012 yılında Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. Hala aynı kurumda görev yapmaktadır. Hayvan sevgisi olan yazar 4 köpeği ve ailesi ile beraber yaşamaktadır. Yazarın çok kültürlü ve çeşitli dezavantajlı gruplara yönelik kütüphane hizmetleri, kütüphane kaygısı, üçüncü mekân paradigması, post modernizm, yoksulluk sorunu, sosyal ağlar vb. çeşitli konularda akademik çalışmaları bulunmaktadır. Yazarın ayrıca çeşitli uluslararası kaynak çevirileri bulunmaktadır. Çok-kültürlü topluluklara, hasta, yaşlı ve engellilere, hükümlü ve tutuklulara yönelik hizmet standartları, kütüphanelerde okuryazarlığın ve okumanın yaygınlaştırılması vb. konulardaki çevirileri Uluslararası Kütüphane Dernekleri Federasyonu (IFLA: The International Federation of Library Associations and Institutions) (https://www.ifla.org/node/8750) web ortamında uluslararası erişime açıktır: https://www.ifla.org/files/assets/library-services-to-multicultural-populations/publications/multicultural-communities-tr.pdf https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/61-tr.pdf https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/92-tr.pdf https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/125-tr.pdf Yök Akademik Profil Bilgileri: https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/viewAuthor.jsp