Perakende pazarı önemli değişim ve gelişimlere gebe…

Perakende pazarında önemli değişimler, gelişmeler, ürünlerde farklılaşmalar yasanacak. Marka tanımları, firma misyon ve vizyonları yeniden yazılacak...

0
15058

Ayla Tetik Yazdı

Karantina günlerinde dijital ortamda alışverişler hızlı bir şekilde artış gösterdi. Dijitalleşme yatırımlarıni yapmiş perakendeciler, güçlü lojistik, eve dağıtım altyapıları ve e-ticaret deneyimleri ile önemli bir ihtiyaca cevap vermeye başladılar. Bir yandan pazar paylarını büyütürken aynı zamanda tüketicinin takdirini de kazandılar.

Ancak son yıllarda agresif mağazalaşma ile büyüyen indirim marketleri, salgın döneminde tüketici talebinin sanal kanala yogunlasmasina hazırlıksız yakalandı diye düşünüyorum. Salginda ilk vakaların görülmeye başlaması ile el dezenfektanları, hijyen ürünleri ve sabunların satışları arttı. İkinci hafta evlerde temel ve kuru gida stoğu yapılmaya başlandı. Üçüncü hafta ise evde ekmek yapımı için maya satışları artarken, takip eden günlerde panik yerini evde sağlıklı kalma tarzı alışverişe bıraktı. Raf ömrü kısa günlük gıda ürünleri, spor malzemeleri, eğlence ve oyun malzemeleri, tıraş ve başkaca kişisel bakım aletleri satışlarında büyük artış yaşandı.

Tüm bu gelişmeler ışığında yakın gelecekte perakende pazarında önemli değişimler, gelişmeler, ürünlerde farklılaşmalar yasanacak. Marka tanımları, firma misyon ve vizyonları yeniden yazılacak, ürün yelpazelerinde daha az katkılı doğal ürünler yer alacak diye düşünüyorum. Tüketici davranışlarındaki bu önemli değişiklikler yaşanirken hiç bir perakendeci de bu süreçten eski yapısıyla ve gücüyle çıkmayacak.

Hiç birşey eskisi gibi olmayacak!

Yakın gelecekte güçlü ve mecburi değişime hazırlıklı olmalıyız. Vizyonlarımızı ve misyonlarımızı gözden geçirmeye başlama vaktidir…

TEILEN
Önceki İçerikOnibaba Filmi’nin sanatsal yönü
Sonraki İçerikŞenol Güneş’in futbola olan katkısı
Ayla Tetik
Ayla Tetik,1965 yılında Adana’nın Kozan ilçesinde Afife ve Bayram Ali Tetik’in 4 çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Öğretmen bir baba, kendini çocuklarına ve eşine adamış anne ve 3 kardeşi ile mutlu bir çocukluk ve başarılı bir öğrenim hayatı oldu. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden 1986 yılında mezun oldu. Halen yönetim ve proje danışmanlığı yapan Tetik, hukuk fakültesi mezunu bir kız çocuğu sahibidir. Üniversite yıllarında çalışma hayatına satış temsilcisi olarak başladı. Toplam 14 yıl profesyonel olarak firmalarda ve 18 yıl kurucu ortağı olduğu firmalarda perakende pazarlama ve satış müdürü, genel müdür yardımcısı ve genel müdür gibi pozisyonlarda görev yaptı. Profesyonel olarak çalıştığı firmalar; Elektromak A.Ş., Marsa Margarin Sanayi A.Ş., Özmaya Sanayi A.Ş.(Lesaffre group), Dora Akü Ltd.Şti., DB Kozmetik Ltd.Şti., Alsi Petrol Ürünleri Ltd.Şti., Güney Memba A.Ş., Metsam danışmanlık Ltd.Şti., Ağapınar Gıda Ltd.Şti. Türkiye’de perakendeciliğin başladığı ve yükselişe geçtiği dönem olan 1990 sonrasında perakende market ve mağazacılık konusunda eğitim ve pazarı geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttü. Satış ekibi yönetimi, dağıtım kanalları yönetimi, bayi ve satış teşkilatı yönetimi, perakende pazarlama teknikleri ve yönetimi, tedarik zinciri ve stok yönetimi, CRM uygulamaları, marketlerde mükemmel hizmet ve etkili satış teknikleri, stratejik satış ve pazarlama, değişim yönetimi, girişimcilik, iş planı, pazar araştırması ve pazarlama planı, proje döngüsü yönetimi konularında her düzeyde eğitimler aldı ve eğitimler verdi. Türkiye’de perakende pazarını geliştirmek, özellikle Anadolu illerinin self servis mağaza ve market alt yapısı standartlarını yükseltmek maksatlı organize edilen perakende organizasyonlarına destek verdi, perakende market birliklerinin değişik bölgelerde kurulmasına destek verdi. Anadolunun değişik illerinde market yeri seçimi, kurulumu ve işletimi konularında girişimcilere eğitim ve danışmanlıklar yaptı. Gaziantep Avrupa Birliği İş geliştirme Merkezi (ABİGEM) çalışanlarının kullanımı için AB danışmanı WIM HARREMS ile birlikte “Pazarlama El Kitabı”nı hazırladı. ABİGEM müşterileri için; iş kurma, iş geliştirme, stratejik iş planı ve pazarlama planı hazırlama konularında eğitim ve danışmanlık, kadın girişimcilere destek projesinde eğitim, özelleştirme sebebiyle işsiz kalan kalifiye kişilere iş edindirme amaçlı KOSGEB girişimcilik projesinde ABİGEM ve KOSGEB çalışmalarında eğitim ve danışmanlık yaptı. Kobiler, STK’lar için, AB, KOSGEB, Kalkınma Ajansları tarafından fonlanan ve kredilendirilen projeler hazırladı ve uygulanmasına rehberlik etti. 2016-2020 yılları arasında tarihi Sığacık Kalesi içindeki 4 Element Pansiyonun işletmeciliğini yaptı.