Krizler bazen fırsatları birlikte getirir..

Doğal kaynaklar, genç nüfus, yeterli sayıda ve yeterli donanımda insan kaynakları, sanayi gelişimi, coğrafi konumu düşünüldüğünde Türkiye çok sayıda fırsatla da ipi göğüsleyebilir.

0
18107

Ayla Tetik

Pandeminin bittiğini düşünmek büyük bir yanılsama olur. Aşı yok, ilaç yok, bağışıklığımız yok, her an yüz yüze gelme ihtimalimiz olan bir virüs hala serbest dolaşıyor. Güçlü  bir mutasyon da mümkün elbette. Uzmanlar, asi bulunsa bile bu mücadelenin 3-5 sene süreceği öngörüsü yapıyorlar. 

Her ne kadar her şey normalleşme sürecinde gibi görünse de, yeni ataklar olma ihtimali yüksek. 

İçinde bulunduğumuz izleme sürecinde, ülkeler, devletler, hükümetler sağlık, ekonomi ve özellikle de eğitim konularında tedbirleri güçlendirmeli ve tekrar eve kapanma ihtimali için hazırlık yapmalıdır.

Sağlik, eğitim ve ekonomi güncelinde doğru stratejiler ve uygulamalar ile salgın sürecinin akıllıca yönetilmesi, salgın sonrası sosyolojik ve ekonomik toparlanmanın daha rahat, daha güçlü ve hızlı olmasını sağlayacaktır.

Türkiye, sağlık altyapısı olarak ne kadar güçlü olduğunu salgın ile mücadele ettiğimiz bu günlerde göstermiştir. Ayrıca bu altyapı son derece bilinçli bir şekilde ve etkin kullanılabilmektedir. Bu sebeple eğer yeni, önemli bir olumsuz gelişme olmaz ise süreci diğer ülkelere göre daha az maddi ve manevi hasarla tamamlayabiliriz.

Doğal kaynaklar, genç nüfus, yeterli sayıda ve yeterli donanımda insan kaynakları, sanayi gelişimi, coğrafi konumu düşünüldüğünde Türkiye çok sayıda fırsatla da ipi göğüsleyebilir.

Bir çok ülke ve dev firmalar bu süreçte üretim faaliyetlerini durdurmak ya da sınırlamak zorunda kaldı. Tüm dünyanın ekonomik anlamda bir toparlama sürecine girmesi ve bunu tamamlaması zaman alacak. 

Yeni süper güçlere gebe dünya için; “adaylardan biri olmak” seçeneği kulağa ne kadar da güzel gelmiyor mu?

Krizler, bazen fırsatları birlikte getirir. Ancak bu fırsatları görmek, her şeye rağmen güçlü olmak, harekete geçme cesareti göstermek de maharettir.

TEILEN
Önceki İçerikİnsanı sanatsal üretime iten şey…
Sonraki İçerikGüneş patlamalarının dünyaya etkisi
Ayla Tetik
Ayla Tetik,1965 yılında Adana’nın Kozan ilçesinde Afife ve Bayram Ali Tetik’in 4 çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Öğretmen bir baba, kendini çocuklarına ve eşine adamış anne ve 3 kardeşi ile mutlu bir çocukluk ve başarılı bir öğrenim hayatı oldu. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden 1986 yılında mezun oldu. Halen yönetim ve proje danışmanlığı yapan Tetik, hukuk fakültesi mezunu bir kız çocuğu sahibidir. Üniversite yıllarında çalışma hayatına satış temsilcisi olarak başladı. Toplam 14 yıl profesyonel olarak firmalarda ve 18 yıl kurucu ortağı olduğu firmalarda perakende pazarlama ve satış müdürü, genel müdür yardımcısı ve genel müdür gibi pozisyonlarda görev yaptı. Profesyonel olarak çalıştığı firmalar; Elektromak A.Ş., Marsa Margarin Sanayi A.Ş., Özmaya Sanayi A.Ş.(Lesaffre group), Dora Akü Ltd.Şti., DB Kozmetik Ltd.Şti., Alsi Petrol Ürünleri Ltd.Şti., Güney Memba A.Ş., Metsam danışmanlık Ltd.Şti., Ağapınar Gıda Ltd.Şti. Türkiye’de perakendeciliğin başladığı ve yükselişe geçtiği dönem olan 1990 sonrasında perakende market ve mağazacılık konusunda eğitim ve pazarı geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttü. Satış ekibi yönetimi, dağıtım kanalları yönetimi, bayi ve satış teşkilatı yönetimi, perakende pazarlama teknikleri ve yönetimi, tedarik zinciri ve stok yönetimi, CRM uygulamaları, marketlerde mükemmel hizmet ve etkili satış teknikleri, stratejik satış ve pazarlama, değişim yönetimi, girişimcilik, iş planı, pazar araştırması ve pazarlama planı, proje döngüsü yönetimi konularında her düzeyde eğitimler aldı ve eğitimler verdi. Türkiye’de perakende pazarını geliştirmek, özellikle Anadolu illerinin self servis mağaza ve market alt yapısı standartlarını yükseltmek maksatlı organize edilen perakende organizasyonlarına destek verdi, perakende market birliklerinin değişik bölgelerde kurulmasına destek verdi. Anadolunun değişik illerinde market yeri seçimi, kurulumu ve işletimi konularında girişimcilere eğitim ve danışmanlıklar yaptı. Gaziantep Avrupa Birliği İş geliştirme Merkezi (ABİGEM) çalışanlarının kullanımı için AB danışmanı WIM HARREMS ile birlikte “Pazarlama El Kitabı”nı hazırladı. ABİGEM müşterileri için; iş kurma, iş geliştirme, stratejik iş planı ve pazarlama planı hazırlama konularında eğitim ve danışmanlık, kadın girişimcilere destek projesinde eğitim, özelleştirme sebebiyle işsiz kalan kalifiye kişilere iş edindirme amaçlı KOSGEB girişimcilik projesinde ABİGEM ve KOSGEB çalışmalarında eğitim ve danışmanlık yaptı. Kobiler, STK’lar için, AB, KOSGEB, Kalkınma Ajansları tarafından fonlanan ve kredilendirilen projeler hazırladı ve uygulanmasına rehberlik etti. 2016-2020 yılları arasında tarihi Sığacık Kalesi içindeki 4 Element Pansiyonun işletmeciliğini yaptı.