Güneş patlamalarının dünyaya etkisi

Güneş patlamalarının, dünyayı nasıl etkileyebileceği ve olası bir patlamada yeryüzündeki bütün elektronik faaliyetleri durumunu Ayşegül Lanen Nurcan kaleme aldı.

0
20752

Ayşegül Lanen Nurcan

Güneş, Samanyolu Galaksimizdeki yaklaşık 200 milyar yıldızdan biridir. Orta büyüklükte biri yıldız olan Güneş, diğer yıldızlar gibi içinde meydana gelen nükleer reaksiyonlar sonucunda çevresine muazzam bir ısı ve ışık yayar.

 Bu kısmı biraz daha açmamız gerekmektedir. Güneş içindeki füzyon tepkimeleri sonucu, çevresine ısı, ışık ve muazzam bir enerji yayar. Güneş içerisinde Hidrojen tepkimeleri sonucunda, helyum oluşur ve açığa muazzam bir enerji çıkar. İşte bu enerji Güneşimizden bizlere ısı ve ışık olarak gelir. Güneş bu tepkimelerden dolayı her yıl 4 milyon ton kütlesinden kaybetmektedir. Dünyamızı milyonlarca yıldır aydınlatmakta ve ısıtmaktadır. Bu bilgilerden sonra gelelim asıl konumuza.

Güneş üzerinde birçok Güneş lekesi denilen siyah gibi görünen lekeler vardır. Bu lekelerin bulunduğu bölge diğer bölgelere göre daha az sıcaktır. Bu lekelere neden olan şey yüzeyin alt kısmındaki tabakadan gelen plazmalardır. Plazma maddenin iyonlaşmış halidir, aynı zamanda maddenin 4. Halidir (çok yüksek sıcaklıklarda maddeler bu halde bulunur, maddeler elektronlarını kaybederek iyonlaşırlar). Güneş lekelerini, patlamalar diğer bir adıyla parlamalar oluşturur. Güneş patlamaları sonucunda uzay boşluğuna büyük miktarda plazma ve enerji yayılır. Öyle ki bazı Güneş patlamalarının milyarlarca atom bombasına eş güçte olduğu bilim adamları tarafından söylenir.

Güneş patlamalarının, dünya üzerinde bir takım etkileri olmaktadır. Güneş enerjisini termonükleer reaksiyonlardan sağladığı için gönderdiği ışınların ve enerjinin fazlası, dünyadaki yaşamı yok edebilir. Kutup ışımaları, Güneş patlamaları sonucu oluşur. Tabi ki atmosferimiz bu konuda koruyucu tavan vazifesini görüyor ve bizi bu tehlikelerden koruyor. Bunun yanında büyük bir patlama yeryüzündeki bütün elektronik faaliyetleri de durdurabilir. Cihazların tekrar kullanılamayacak şekilde bozulmasına neden olabilir.

19. YY’ın yarısında böyle bir patlama olmuş, bütün elektronik aletlerin bozulmasına sebep olmuştur. Kutuplarda görünen ışımalar, Roma’da bile görünmüştü. Böyle bir patlama elektronik ve bilgisayar çağı olan günümüzde olsa, bütün hayat durur, insanlar günlük işlerinin birçoğunu yapamaz olurlardı. Kısacası hayatımızı felç ederdi. Tabi ki böyle bir şey önceden tahmin edilemez. Her an olabileceği gibi binlerce yıl olmayabilir. Yaşam kaynağımız olan Güneş, aynı zamanda sonumuz da olabilir…

Günümüz için ise bilim insanları, AR2770 adı verilen lekenin gittikçe büyüdüğünü ve gelecek birkaç gün içinde Dünya’daki radyo iletişimini, GPS ve elektromanyetik sistemleri etkileyebileceği konusunda uyardı. ABD’nin Florida eyaletinde gözlem yapan bir gök bilimci tarafından fark edilen güneş lekesi yavaş yavaş yüzünü dünyaya dönemeye başladı. İlerleyen günlerde daha fazla kendini gösterecek olan karanlık nokta ile neler olacak merak ediliyor.

Yararlanılan Kaynaklar : solarphysics.wordpress.com

Science Allert sayı 97 s:17

TEILEN
Önceki İçerikKrizler bazen fırsatları birlikte getirir..
Sonraki İçerikBir sahne: Gaav/İnek Filmi
Ayşegül Lanen Nurcan
Ayşegül Lanen Nurcan, 1981 İstanbul doğumludur. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden 2003 yılında mezun olmuştur. 2005 - 2007 yılları arasında Londra'da Sinema ve Görüntü Yönetmenliği eğitimi almıştır. 2000 yılından itibaren foto muhabirliği ile başladığı gazeteciliğe 2004 yılında Irak - Felluce savaş muhabirliği ile devam etmiştir. Çeşitli basın kuruluşlarında (IHA, Milliyet, AL Jazeera America, TMC Yapım, Yeniçağ) muhabir, editör, genel yayın yönetmeni olarak görev almıştır. 2018 yılında çıkardığı ilk kitabı Açık Kapı'nın gelirinin tamamını LÖSEV ve Mehmetçik Vakfı'na bağışlamıştır. Güncel Posta ve Gazete 1453'te Yayın Yönetmeni Yardımcısı ve Yazar olarak meslek hayatına devam etmektedir.