Malazgirt’ten Büyük Taarruz’a Anadolu

Tarih bize açıkça göstermiştir ki, Anadolu’da Hilal hüküm sürecektir. Çünkü Anadolu’yu bize armağan eden Alparslan kefenini giyip de yola çıkmıştır. Bu emanetin, sorumluluğu ağırdır. Bu ağırlığı hep birlikte taşımak zorundayız. Ki taşıdık da. 30 Ağustos Zaferi yine kefenini giyip toprakları kanıyla bereketlendiren atalarımızın bize emanetidir.

0
21106

İbrahim Atlı

Hani bir espri vardır: “Şair burada ne anlatmak istiyor?” diye. Anlayamadığımız konular

karşısında birden lisedeki edebiyat günlerimize döneriz ve öğretmenimizin bu sorusu karşısında kendimizi boş bir dimağ ve boş gözlerle buluruz. Bu espri oradan gelir. Boş bir dimağ ve boş gözlerle baktığımızda zevahiri kurtarmak için “Şair burada ne anlatmak istiyor?” diyip Nasrettin Hoca kıvraklığı göstermeye çalışırız. Ama şu dizeler gayet açık sanırım:

“Dörtnala gelip Uzak Asya’dan

Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan

                               bu memleket, bizim.”

Bu dizelerin manasını bilmeyen yoktur. Biz 1071’de Uzak Asya’dan geldik. Mücadele ettik, bedel ödedik ve bu memleket bizim oldu. Bu Anadolu topraklarında ezeli rekabetin başlangıcı sayılırdı aslında. Hilal ve Haç mücadelesi 1071’den bugüne süregelen bir mücadele olmaya devam ediyor. Ama Hilal cevabını her daim net bir biçimde veriyor: “bu memleket, bizim”

Sayıları katbekat üstün Bizans ordusunu karşısında Sultan Alparslan’ın Malazgirt Zaferi’ni yaşattığı tarih 26 Ağustos’tu. Aradan yüzyıllar geçer ve yine bir Hilal – Haç mücadelesinin gerçekleştiği bu topraklar, Gazi Mustafa Kemal’in 30 Ağustos Zaferi’ne tanık olur. İki savaşta da kullanılan taktik aynıdır: Hilal taktiği ve sonuç: Hilal’in zaferi.

Tarih bize açıkça göstermiştir ki, Anadolu’da Hilal hüküm sürecektir. Çünkü Anadolu’yu bize armağan eden Alparslan kefenini giyip de yola çıkmıştır. Bu emanetin, sorumluluğu ağırdır. Bu ağırlığı hep birlikte taşımak zorundayız. Ki taşıdık da. 30 Ağustos Zaferi yine kefenini giyip toprakları kanıyla bereketlendiren atalarımızın bize emanetidir. Dolayısıyla bu emanete milletçe sahip çıkmalıyız. Haç’ın gözü hâlâ bu topraklardadır. Hâlâ içimize nifak tohumları ekerek kardeşlik köklerimiz arasına yabanıl kökler salmak istiyorlar. Sayfalar dolusu anlatmaya çalıştığım şeyleri şair birkaç dizede söylemiş zaten. Ben de son sözü ona bırakıyorum. İnşallah anlaşılır. Şair burada ne demek istiyor:

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür

ve bir orman gibi kardeşçesine,

                           bu hasret bizim.”

TEILEN
Önceki İçerikYalan bir hak ihlalidir
Sonraki İçerikManifesto Niteliğinde Bir İntihar Mektubu
İbrahim Atlı
İbrahim Atlı, Aydın doğumludur. İlköğretim ve Lise hayatını Aydın’da tamamlayan İbrahim Atlı, 2004 yılında üniversite eğitimi için gittiği Çanakkale’de Lisans (2004-2008), Pedagojik formasyon (2009-2010) ve Yüksek Lisans (2010-2012) eğitimini tamamlamıştır. Türk Dili Edebiyatı bölümü mezunu olan Atlı yüksek lisans sırasında İstanbul’a yerleşmiştir. 2010 – 2015 yılları arasında Üsküdar’da çıkardığı Kalem Gazetesi’nin Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini üstlenmiştir. Bu süreç içerisinde Kalem Ajans bünyesinde Üsküdar Gurme Rehberi (2013), Adalar Gezi Rehberi (2014) ve Üsküdar Life dergilerini hizmete sunmuştur. Bu yayımların mutfağından sunumuna işin her aşamasında katkı sunan Atlı 2016-2017 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde editörlük görevini üstlenmiş, Akşam Ege eklerini çıkarmış ve Akşam Cumartesi’de röportaj gerçekleştirmiştir. Bir süre metin yazarlığı yapan İbrahim Atlı, Geçmişten Geleceğe Üsküdar projesini Üsküdar Belediyesi ile hayata geçirmiştir. Proje ile Üsküdar’ın tarihi camiilerinin belgesel çekimlerini hizmete sunmuştur. 2017 – 2018 yılları arasında TÜGVA Genel Merkezi’nde Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini sürdüren Atlı, aynı kurum altında çalışmaya devam etmektedir. 2019 yılında Muğla’ya yerleşen İbrahim Atlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı alanında doktora eğitimini sürdürmekte ve bu süre zarfında Güncel Posta Gazetesi ve Gazete1453’ün köşe yazarlığını ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini üstlenmektedir. İbrahim Atlı orta derece İngilizce bilmektedir ve evlidir.