Üsküdar Şehid Süleyman Paşa Camii’nin tarihi öyküsü

Restorasyonu tamamlanan Doğancılar’ın incisi, Üsküdar’ın saklı hazinesi Şehit Süleyman Paşa Camii yeniden ibadete açıldı. Gelin bu camimizi yakından tanıyalım. İşte Üsküdar Şehid Süleyman Paşa Camii’nin tarihi öyküsü...

0
16295

Dar sokaklarının eşlik ettiği onlarca tarihi esere ev sahipliği yapan Üsküdar, kendisine emanet edilen eserleri bugüne kadar korumayı başarmış güvenilir bir yed-i emindir. Üsküdar’ın Doğancılar yokuşunda, evlerin arasına saklayıp koruduğu mütevazi eser de onlardan biri.

Şehid Süleyman Paşa Camii.

Eser, IV. Mehmed’in sadramlarından Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Haksız yere idam edildiği için şehid ünvanı verilen Paşa’nın mezarı, caminin yanındaki hazirededir. Viransarayı Sokağı’ndaki kitabeden bu ünvanın hikayesini öğrenebilirsiniz. Kitabede insanlığıyla, yumuşaklığıyla bilinen Süleyman Paşa’nın büyük bir zulümle ağlatıldığı, Egre Kalesi’nde Müslümanlara erzak taşıma emrinin yanlış anlaşıldığı ve Paşa’nın Kurban Bayramı’nın birinci günü şehid edildiği yazılıdır.

Süleyman Paşa’nın sade mezar taşından şehid edildiği Hicri 1098 yani 1686 tarihi okunur. Önemli devlet adamlarının da medfun olduğu hazirede I. Ahmed’in damadı; IV. Murad’ın idam ettirdiği sadrazamı Topal Recep Paşa’nın da mezarı vardır.

Cami muntazam kesme taştan yapılmıştır. Büyük İstanbul depreminde minaresi yıkılan cami, devre dışı bırakılmış ve uzunca bir süre depo olarak kullanılmıştır. Tadilat yapılarak tekrar ibadete açılan cami, müminlerin ruhuna şifa vermeye devam etmektedir.

Hikayesini duyuramadığı için ziyaretçilerinden mahrum kalan mabed, biraz kırgın olsa da sahip olduğu hazinelerin bir gün keşfedileceğini biliyor. 300 yılı aşana tarihiyle, geçmişten geleceğe taşıdığı sırlarıyla Şehid Süleyman Paşa Camii Üsküdar, Doğancılar’da sizleri bekliyor.

Üsküdar Şehid Süleyman Paşa Camii’nin Tanıtım filmi