Rol modeli olmak ya da olmamak…

Birilerine bir şey öğretmek, benimsetmek ve yaşamına dokunmak istiyorsak; baskı, korku ve zorbalık gibi geçici çözümlerle değil, rol model olmalıyız.

0
10216

Dr.Hamit Kurt

Birilerine bir şey öğretmek, benimsetmek ve yaşamına dokunmak istiyorsak; baskı, korku ve zorbalık gibi geçici çözümlerle değil, rol model olmalıyız. Bu devlet yönetiminden toplumun en küçük yapı birimi olan aile idaresine kadar geçerli olmalı.

İnsan; gördüklerini, duyduklarından daha çabuk fark eder. Çünkü görsel zeka, işitsel zekadan daha etkilidir. O zaman görsel zekaya dayalı olmalıdır öğretme biçimimiz…

Örneğin, herkes her kuralı ihlal ediyorsa bile; siz etmeyeceksiniz. Kurallara, yaşam hakkına ve kul hakkına sevgi ve saygıyla yaklaşacaksınız. Yani rol model olacaksınız.

“Bu böyle gelmiş, böyle gider” demenin ne size ne de gelecek nesillere bir faydası olmayacaktır. Her birey kendi ailesinden başlayarak topluma nasıl faydalı olurum modeline geçmeli…

Mesela, İslamiyet’i yaklaşık 7.7 milyarlık dünya nüfusunun 1 milyar 450 bini benimsiyor. Peki en son din, en son kutsal kitap ve en son peygamber İslamiyet’e ait olmasına rağmen neden bu kadar az kişi İslamiyet’i benimsiyor? Hiç bu soruyu sordunuz mu kendinize.

Sorunun cevabı şu: Ne vicdanın ne de dinin gereğini yerine getirmediğimiz gibi öbür inançlara ve toplumlara da rol model olamadık. Halbuki etkili bir benimsetme şeklidir rol modelliği.

Düşünsenize yalandan dolandan uzak, her düşünceye, her renge, her kesime eşit ve adaletli, haksızın karşısında, haklının yanında ve en önemlisi duygularımızla değil mantığımızla güttüğümüzü bir rol modelliğinin yansıması nasıl olurdu?

Elbette dünyanın tamamı bu düşüncemizi, inancımızı benimsemezdi. Bu tabiatın ve yaradılışın amacına aykırı olurdu. Ama bu rol modelliğinin etkisi kayda değer bir takdir ve benimsemeye yol açardı.

 İnancı, şahsi menfaatlerimize alet etmeden, hayatın her aşamasında etkili bir “Rol Modelliği” dileğiyle…

TEILEN
Önceki İçerikGeçmişten Geleceğe Üsküdar
Sonraki İçerikCOVİD-19 (Korona Virüs) Sağlık Çalışanları İçin Meslek Hastalığıdır
Dr. Hamit Kurt
Dr.Hamit Kurt, 1997 yılında Antalya Akseki'de Çok Programlı Lise (Muhasebe) bölümünü bitirdi. 2002- 2004 yıllarında Antalya/Alanya'da yaşadı. Bu süre içerisinde vekil öğretmenlik, ticaret, turizm, tiyatro-sinema ve gazetecilik gibi bir çok alanda çalıştı. 2003 yılında “Ah ipliler Vah İpsizler” sinema filmi, Dikkat, Ihlamurlar Altında, Cennet Mahallesi ve Arka Sokaklar gibi çeşitli dizilerde oynadı. 2003-2004 yıllarında Antalya ve ilçelerinde, “İnsanlar ne İster ve Tek Kişilik Muhalefet” adlı tek kişilik tiyatro oyunu yazıp oynadı) 2004 yılından Alanya’dan İstanbul'a taşındı. 2005 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi'nden mezun oldu. 2015 yılında International Newport University (Doctor of Business Administration) bölümünde doktorasını yaparak Doktor ünvanına sahip oldu. 2008 yılında Kardeşi Şeref Kurt ile beraber İstanbul Üsküdar’da KMG (Kurt Medya Grubu) bünyesinde Güncel Posta Gazetesi (2008), Gazete 1453 (2011) ve KMG FİKİR AJANSI’nı (2018) kurdu. 2008 yılından bugüne medya sektöründe imtiyaz sahibi olduğu Gazete 1453 ve Güncel Posta Gazetesi’nden Genel Yayın Yönetmenliği ve köşe yazarlığını yapmaktadır. İngilizce bilen Hamit Kurt, evli ve bir çocuk babasıdır.