Gazete 1453/İstanbul
Ayasofya Meydanı’ndaki Lale Halısının açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; lalenin, İstanbul’un tarihi ve gerçek vatanı olduğunu belirterek, “Lalenin bir bahar müjdecisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Lalenin gerçek vatanı olan ülkemizde, laleyle ilgili festival yapılıyor. Bunun geleneksel hale getirilmesi güzel bir adımdır. Arkadaşlarımızla bu sürecin daha ileriyi taşınması için çalışma yapacağız” dedi.Ayasofya Meydanı’nı 30 Nisan’a kadar ziyaret eden İstanbullular ile konukların, tarihsel geçmişinden bugüne özel motiflerin içinde bezendiği halı motiflerini görme ve Ayasofya ile Sultanahmet eşliğinde fotoğraf çektirme imkanı bulacaklarını ifade etti.
1460 METREKARELİK HALI İÇİN 570 BİN LALE
Başkan İmamoğlu, “Lalenin bu mevsimde anavatanında bütün İstanbullularla ve yabancı misafirlerimizle buluşması ayrı bir simgedir. Lale Halısında üretilen lalelerin Konya’da yetiştirilen yerli üretim olması da bir başka güzellik” diye konuştu. 1460 metrekarelik Lale Halısında 570 bin lale kullanılarak 4 farklı motif oluşturulduğunu ifade eden İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Burada önemli bir emek var. Bu emeğin karşılığı olarak bereket ve kahramanlığı sembolize eden koçboynuzu, Aile birlikteliğini simgeleyen bukağı, suyun hayattaki önemini vurgulayan su yolu ile bolluğu sembolize eden pıtrak desenleri, halı üzerinde farklı ölçeklerde karma olarak kullanılmıştır.”
İBB İSTANBUL’A 20 MİLYON LALE DİKTİ
İstanbul‘da 2018 yılı sonbaharında 2019 yılı için 20 Milyon adet lale soğanı dikildi. Lale Festivali kapsamında parklar, korular ve ana caddeler başta olmak üzere ilçe belediyelerinin semt parkları dahil olmak üzere İstanbul geneline 75 türü ağırlıklı, toplam 78 tür lale dikildi. Lale, sümbül, nergisve muskari gibi soğanlı bitkileri lale dönemi bittikten sonra da İBB parkalarında görmek mümkün.
İSTANBUL’DA LALE DİKİLEN YERLER
-Gülhane Parkı’na 37 farklı türde 1 milyon 500 bin adet
-Emirgan Korusu’na 78 farklı türde 2 milyon 600 bin adet. Koruda tüm lale türlerini görmek mümkün.
-Yıldız Korusu’na 50 farklı türde 500 bin adet.
-Soğanlı Bitkiler Parkı’na 47 farklı türde 400 bin adet
–Beykoz Korusu’na 25 farklı türde 350 bin adet
-Göztepe 60. Yıl Parkı’na 81 farklı türde 1 milyon 560 bin adet
–Büyük Çamlıca Korusu’na 26 farklı türde 550 bin adet
-Küçük Çamlıca Korusu’na 34 farklı türde 650 bin adet
-Fethipaşa Korusu’na 18 farklı türde 350 bin adet
-Hidiv Çubuklu Korusu’na 30 farklı türde 1 milyon adet
–Gözdağı korusuna 20 farklı türde 105 bin 350 adet