Hayal şehir Üsküdar ve Ekonomi….

Üsküdar’ın çağdaş insanları bilinmeyen bölgelerde yaşam savaşı veriyorlar. Pantoloncu Necdet’ler, Gömlekçiler v.s. artık yoktur. Şehir kabuk değiştirirken ticari potansiyel zayıfladı...

1
104617
Prof. Dr. Sinan Yalçın

Prof. Dr. Sinan Yalçın yazdı

Osmanlı döneminde Üsküdar,Eyüp ve Galata ile birlikte İstanbul’un üç yönetiminden biriydi. Tarih boyunca Üsküdar önemli bir ulaşım noktası olmuştur. İlk dönemlerinden beri, yol oldu, kervan oldu. Üsküdarlıya maddi ve manevi değerler sundu.Bazen bir İmparatora, bazen bir Vezir-azama, bazen de Başbakanlara mekan olmuştu. Meydan düzenlemeleri nedeniyle biraz mahsun kaldı. Esnaf zorlanıyor. Üsküdar’ın çağdaş insanları bilinmeyen bölgelerde yaşam savaşı veriyorlar. Pantoloncu Necdet’ler, Gömlekçiler v.s. artık yoktur. Şehir kabuk değiştirirken ticari potansiyel zayıfladı. Yollar, iskeleden itibaren bakıma alınmış. Deniz üzerinden kazıklı yolla Harem’e transit geçiş yapılması trafiği fazla çözmedi. Paşakapısı’nda, Hazerfan Ahmet Çelebi’nin Galata kulesinden uçarak konduğu arazi,müze gibi korunması gerekirdi. Aziz Mahmut Efendi külliyesinin etrafı düzenlenerek Eyüp Sultan semtine benzetilmeli. Hakimiyet-i Milliye Caddesini iki taraflı olan trafiği tek şeride indirildi.  Açılamaz…Çünkü, Üsküdar’da yeni bir jenerasyon türüyor. Marmaray’ın hizmete girişiyle potansiyel müşteri hareketleri de değişti

1900 Yılında 2.Abdülhamit Han tarafından,Sarayburnu ile Salacak arasında yapılması düşünülen tünelin projesi

19.yüzyılda,Boğazın Anadolu ve Rumeli yakasını birbirine bağlayan bir geçit yapılmak istenmişti. Frederik E.Storm, Sarayburnu ile Salacak arasında kurulacak bir tünelin planlarını yapmış ve Frank T.Lidman ve Hiliker ile Projeyi geliştirmesi istenmişti. Büyük masrafa ve zamana ihtiyaç vardı. Denizden 16 sütun üzerine oturtulacaktı. Tünelde işleyecek araç, bir lokomotifin çektiği iki yolcu vagonu ile bir yük vagonu olacaktı. İmparatorluk içeride ve dışarıda sorunlarla uğraştığından, başlandığı halde bitirilememişti.

Ekonomik ve siyasi sorunlarımızın çözülmesi terörün ortadan kaldırması milli bir mesele olan Ekonomimize hız kazandıracaktır. Yakınmak veya kaçınmak lüksümüz yoktur. Zaafa düşürmek isteyenlere fırsat vermemeli, Ülkemizin aleyhine dönmesini önleyecek tedbirler alınmalıdır.

Hain FETÖ’nün bozduğu Adalet sistemimiz düzeltilerek, halkımızın güven duyacağı demokratik sistem yeniden ihya edilmelidir.

KISSADAN HİSSE….

Haklı olmak her zaman çözüm olamaz. Birde haklı olduğunuza inanacak insanlar gereklidir. Ondan sonra yapacağınız eylemler anlam kazanacaktır.

Ekonomi…………

Yükselme eğiliminde olan cari açık çok can yakıcı olacak. Bu sefer kriz teğet geçmeyecek. Tam on ikiden vuracak. Aman haaaa… her söyleyen Ağaların dediğine kanıp ta, toprağa veya altına bu hafta para yatırmayın. Bunlar sadece hedef şaşırtmaktır. Son pişmanlık fayda etmez. Teknolojik sistemlere veya yükselecek değerlere önem verilip, geleceğimize küçük de  olsa tasarruflarla yön vermenizi tam zamanıdır.

Günün fıkrası

Selam…

Öğrencinin biri Mısır’da Üniversite’de okuyormuş. Yazılılar bittikten sonra sömestr tatili olmuş. Arkadaşı Ali’ye; “Ben memlekete gidiyorum sen bana notlarımı iletirsin. Eğer bir zayıfım varsa Ali’nin selamı var, iki zayıfım varsa Muhammed’in selamı var ,üç zayıfım varsa Muhammed Emin’in selamı var dersin.” demiş.

Arkadaşı notlara baktıktan sonra Ali’yi aramış. Ali’nin babası çıkmış telefona…Ali orada mı? Diye sormuş.

Babası “Yok” demiş.

Oda not bırakmış;

-Ali geldiğinde söyleyin, ümmeti Muhammed’in selamı var!…

2020 Yılının Ülkemize, Milletimize ve Tüm Dünyaya Barış ve Adalet Getirmesini Dilerim. Saygılarımla…

sinan_yalcin5@hotmail.com

TEILEN
Önceki İçerikAğaç kökleri heykele dönüştü
Sonraki İçerikFener Rum Lisesi’nin tarihi öyküsü
Prof. Dr. Sinan Yalçın
Prof Dr. Sinan Yalçın, 1952 yılında Ankara’da doğdu. Anadolu Evliyalarından Somuncu Baba olarak bilinen Şeyhhamid-i Veli soyundandır. Darende’de Somuncu Baba Külliyesinde Medfun olan, Eşşeyh,Alim,Müftü Hacı Mahmut Şeyzadeoğulları’nın torunudur. Ankara Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra, Federal Almanya’da Üniversiteler Şehri olarak bilinen Aachen’de İşletme Mühendisliği eğitimi aldı. Marmara Üniversitesi’nde Prof.Dr.Kenan Erkural ve Ord. Prof.Dr.Reşat Kaynar gibi, duayen Bilim adamlarından Finansman Doktorası aldı. Bir süre Finansal Yönetim Dersleri verdi. Ankara’da Federal Almanya Büyükelçiliğinde, Basın ve Halkla ilişkilerde bulundu. Önemli Turizm Kuruluşlarında görev yaptı. Büyük Devlet Adamı Merhum Süleyman Demirel’e yakınlığı, ona çok büyük deneyimler kazandırdı. Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı dönemlerinde önemli görevler aldı.. 14.Ocak.2008 Yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisinde Öğretim Görevlisi olan Kızı Dr.Sinem Reyhan Yalçın’ın, Üsküdar Altun-i Zade’de, emniyet şeridinde beklerken, zengin bir işadamının oğlu tarafından feci şekilde öldürülmesinden sonra aktif hayattan uzaklaştı. Bu Nüfuzlu Aile tarafından, Adalet’te ve Ticari hayatta inanılmaz kayıplara ve haksızlıklara uğratıldı. Gazete 1453 ve Güncel Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Duayen Gazeteci, Sayın Dr.Hamit Kurt’un isteklerini kıramayarak,köşe yazıları yazmaya başladı.”Piyasa Finansmanı ve Üsküdar’ın Ekonomik geleceği” konulu bilimsel çalışması devam etmektedir. İngilizce ve Almanca bilen Sinan Yalçın evli ve bir çocuk babasıdır.

1 YORUM

Comments are closed.