Parasite / Parazit: 2019’un en iyi filmi

Orta sınıf gelir gurubundan, ekonomik ve sosyolojik sebepler yüzünden alt sınıfa düşmüş ve elitist burjuva toplumu tarafından görmezden gelinip, yok sayıldığı, hatta bir ‘Parazit’ olarak görülen bir ailenin hikayesi.

0
34665
Mehmet Dursun

Mehmet Dursun Yazdı

Kim Ailesi hızla metropolleşen Seul’un yuttuğu bir kenar mahallede bodrumdan bozma bir evde işsiz, obur ve açgözlü bir şekilde yaşamaktadırlar. Ailenin oğlunun zengin ve varlıklı Park ailesinin kızına İngilizce dersi vermesi ile başlıyor ve çok geçmeden kendi ailesi ile birlikte Park ailesinin hayatının bir parçası olmaya başlar.

Madeo, Memories of Murder, The Host ve Snowpiercer gibi filmleri ile tanınan Güney Kore’li usta yönetmen Bong Joon Hoo, son filmi Parasite ile toplumun alt- üst    ( zengin-fakir) çatışmasını fotoğrafını çekiyor sinemaseverlere.

 Hoo, zaman zaman Shakespeareyen komedi öğelerini kulanarak katman katman güçlü bir drama üzerine inşaa etmiş filmi.  Senaryonun uzun zamanlara yayılarak nakış gibi işlendiğini söylemek gerek. Zira yönetmen film hakkında verdiği çeşitli röportajlardan birinde ‘Başka bir aileye sızma fikrini fakir üniversite öğrenciliği günlerimde hep aklıma gelirdi’ demiştir.

Özellikle gece çelimleri dijital kamera ile çekilmesine rağmen çok iyi iş çıkarılmış. Ailenin yağmur ve sel ile birlikte merdivenlerden inerek kendi mahallelerine döndükleri sahneler renk olarak çok başarılı. Filmde de sıkça vurgulanan ‘koku’ imgesinin insan hayatında ve sinemada ne kadar önemli olduğunun altını çizmek gerek.

Parasite 72.Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü jüri oy birliğiyle almıştı. Kuvvetle muhtemeldir ki 2020 Oscar ödüllerinde en iyi yabancı film adaylığına kalacak 5 filmden biri olacaktır.

Yazarın diğer yazıları:Joker Filmi’nin iç dünyasına yolculuk

Parazit filminin fragmanı
TEILEN
Önceki İçerikBeyazıt Yangın Kulesi’nin tarihi ve işlevi
Sonraki İçerikİBB Şehir Tiyatroları Ocak ayı oyun programı
Mehmet Dursun
Mehmet Dursun, 1980 Yılında İstanbul da doğdu. İlk, orta ve Lise öğrenimini İstanbul’un muhtelif yerlerinde bitirdi. Çocukluk yıllarında izlediği The Crow, Videodrome, Boxing Helena, The Silence of the Lambs filmleri ilerideki sinema kariyerine keskin yön verdi. Ferhan Şensoy’un kültleşmiş oyunu Ferhangi Şeyleri izleyip oyuncu olmaya karar verdi. 2001 yılında İBB Şehir Tiyatroları sınavlarını kazanarak konservatuar bölümü okudu. Yazarlık, yönetmenlik ve oyunculuk bölümleri eğitimi aldıktan sonra çeşitli tiyatro oyunlarında oynadı. Öğrencilik döneminde Heykel ve Fotoğraf sanatçılarına modellik yaptı. Pazartesi, E.Berfin Bahar, Ütopya, Picus, Altyazı, sinema gibi sanat dergilerinde çeşitli öyküleri, şiirleri, deneme yazıları, tiyatro ve sinema filmi eleştirileri yayımlandı. Heykel ve fotoğraf sanatçılarına modellik yaparak 2005-2006 yılları arasında özel sektörde drama eğitmenliği yaptı. Aynı dönem tiyatroya ara verip sinemaya geçiş yaptı. 2006 Mahremiyet, Iskarta, Asker, Hüküm, Eksik Hayatlar, Üst Kattaki Terörist isimli, ulusal film festivallerinde yarışmış kısa filmlerde oynadı. 2011 yılında Çorum Hitit Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümünü bitirdi. Devamında Beyoğlu Aslıhan Pasajında 5 yıl sahaf olarak çalıştı. Çeşitli sebeplerle Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na taşınmak zorunda kaldığında hep içinde olan gazetecilik mesleğine geçiş yaptı. Halen Kurt Medya Grubu (KMG) bünyesinde Güncel Posta ve Gazete 1453 gazetelerinde haber müdürlüğü ve köşe yazarlığı yapmaktadır.