Çakırcı Hasan Paşa Camii’nin tarihi ve öyküsü

Üsküdar Doğancılar semtinin ilk ibadethanesi olan ve 450 yıldır müminlerin ruhuna şifa veren Çakırcı Hasan Paşa Camii’nin tanıtım filmi sizi tarihin derinliklerine götürüyor.

0
28370

Gazete1453/Üsküdar

Üsküdar’ın tarih kokan sokakları ve semtleri, başından geçen olaylarla, anlattığı hikayelerle ziyaretçilerinde hem hayranlık hem de heyecan uyandırır. Osmanlı’nın avcılıkta mahir, çakır cinsi doğanlarının yetiştiği Doğancılar semti de, hayranlık uyandıran semtlerden biridir. Kubbesinden yayılan dualarla semti sarıp sarmalayan bu tarihi şaheseri de bir Çakırcıbaşı yaptırmıştır.

Semtin ilk ibadethanesi olan ve 450 yıldır müminlerin ruhuna şifa veren Çakırcı Hasan Paşa Camii eski bir dost gibi karşılar sizi.

Cami 1558 yılında II. Selim’in kızı Şah Sultan ile evlenip saraya damat olan Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin kuzeyinde, Mimar Sinan’ın İsfendiyaroğulları soyundan Çakırcı Hacı Ahmed Paşa için yaptığı türbe vardır. Koca Sinan türbeyi yaparken camiye de sihirli dokunuşlarda bulunmuş, ibadethanenin taşlarına imzasını atmıştır. Evliya Çelebi burayı, Hacı Ahmed Paşa’ya ithafen olacak ki Hacı Paşa mescidi olarak adlandırmıştır. Buradan Üsküdar’daki mescidlerin en seçkini olarak bahseden Çelebi, başka da bir mescidin adını vermemiştir.

Cami bahçesinde bulunan önemli devlet adamlarının medfun olduğu kabristan vardır. Kabristan mezar taşları bakımından tarihi bir zenginliğe sahiptir.

Bu açık hava müzesini gezerken ölmüşlerin ruhuna bir Fatiha okuyup, bu tarih yadigarını inceleyebilirsiniz.

Camiye girerken Sultan II. Mahmud’un çiçekli tuğrası karşılar sizi. Tuğranın altında Hattat Abdülhamid’in ve şair Zebur’un hazırladığı bir kitabe vardır. Kitabeden zamanla harap düşen camiyi Sultan Abdülhamid’in ikballerinden Şayeste Hanım’ın 1858’de yeniden yaptırdığını öğreniriz.

Ahşap tavanlı caminin, mermer mihrabı sade bir güzelliktedir. Cevizden olan minberi ve vaiz kürsüsü Osmanlı oyma sanatının eşsiz işçiliğini yansıtan birer şaheserdir.

Eski çağlardan gelen bir dostu ziyaret etmek, Evliya Çelebi’nin dikkat çektiği, Koca Sinan’ın elinin değdiği bir eserin yorgun taşlarıyla dertleşmek isterseniz Çakırcı Hasan Paşa Camii’ne gelin. 450 yıllık tarihiyle geçmişten geleceğe pek çok anıyı biriktiren cami, yolu Üsküdar’a düşenleri sabırla bekliyor.

Hazırlayan: İbrahim Atlı

Kaynak: Üsküdar Belediyesi