Hattat Hasan Çelebi’nin Üslubuyla Geleneksel Sanatlar

Dünyaca ünlü hattatımı Hasan Çelebi, Üsküdar Belediyesi Kültür&Sanat etkinlikleri kapsamında bugün (14 Şubat) Balaban Tekkesi Kültür Evi'nde Geleneksel Sanatları anlatacak. Tarih kokan binada gerçekleşecek söyleşi sanat meraklılarını bekliyor.

0
22639

Üsküdar Belediyesi Şubat’ın soğuğuna inat içimizi konserlerle, sergilerle, fuarlarla ve söyleşilerle yani kısacası kültür ve sanat etkinlikleriyle ısıtmaya devam ediyor. Yüzyılımızın yetiştirdiği önemli isimlerden birisi olan Hattat Hasan Çelebi de bu ısıyı yayan en büyük ışık kaynaklarından. Hasan Çelebi bugün saat 19.00’da Üsküdarlılar’a Geleneksel Sanatlar’ı anlatmak için Balaban Tekkesi Kültür Evi’ne geliyor.

Hasan Çelebi Kimdir?

1937 yılında Erzurum’da doğan Hattat Hasan Çelebi, muhtelif camilerde imam hatiplik vazifesinde bulundu. 1964 yılına gelindiğinde gönlünü hat sanatına kaptırdı. Hattat Halim Özyazıcı, Hamit Aytaç ve Kemal Batanay’dan hat meşk etti. 1975’te Hamit Bey’den Sülüs ve Nesih, 1981’de de Kemal Bey’den Ta’lik ve Rik’a yazılarında icazet aldı.

1977 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Camii’nin yazılarını yazmak için Erzurum’da, 1981’de İslam Konferansı Teşkilatı’nın yazılarını yazmak için Cidde’de, 1983’de de Mescid-i Nebî’nin yazılarının restorasyonu için Medine’de görevlendirildi. 1982’de ilk kişisel sergisini İstanbul’daki İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde (IRCICA) açtı. Bunu 1984’te Kuala Lumpur (Malezya) ve 1985’te de Ürdün Prensi Hasan B. Tallal’ın davetiyle gittiği Amman Sergileri izledi. 1987’de Küba Mescidi’nin yazılarını yazmak üzere bir yıl süreyle Medine’de bulundu. 1992’de Malezya islam Kültür Merkezi tarafından Kuala Lumpur’a davet edildi. 1994 yılında İRCICA’da “Hat Sanatında 30 Yıl” sergisini açtı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında düzenlenen Klasik Türk El Sanatları konulu pek çok karma sergiye iştirak etti.

Üsküdar Belediyesi’nin düzenlediği Saygı Gecesi’nde Hattat Hasan Çelebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hat hediye etti.

Üsküdar Belediyesi Saygı Gecesi Düzenledi

Yıllarca sayısız eser ortaya koymuş ve koymaya da devam eden Hasan Çelebi’ye 2014 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından Saygı Gecesi düzenlendi. Geceye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da iştirak ederek, Hasan Çelebi’nin değerini Üsküdarlılarla paylaştı.

Hattat Hasan Çelebi’nin Eserlerinden Öne Çıkanlar

Sultanahmet Camii’nin restore edilen kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii kubbe yazısı, Cuma Mescidi, Kıbleteyn Mescidi ve Mescid-i Nebî’nin yeni yapılan kısımlarının bazı yazıları, Kuveyt’te İslam Tıp Merkezi’nin iç ve dış cephe yazıları (1986), Hollanda’da bir camiin kuşak yazıları, Almanya’da Pfortzheim Fatih Camii (1991), Yuhannesburg Cuma Camii (Güney Afrika 1997) ve Almatı Cuma Camii (Kazakistan 1999) yazılan, yerli ve yabancı bir çok koleksiyonda eserleri bulunan ve IRCICA’nın üç yılda bir düzenlemiş olduğu Uluslararası Hat Yarışmalarında jüri üyeliği de yapmakta olan Hasan Çelebi’nin imzasını taşımaktadır. 2007 yılında Hüsn-i Hat Buluşması’nda Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından hat sanatına olan katkılarından dolayı “Gümüş Lale” ödülü verildi.

Üsküdar Çamlıca Tepesi’nde bulunan asrın mührü Çamlıca Camii

Asrın Mührü Çamlıca Camii’nin Hattı Hasan Çelebi’den

Hasan Çelebi’nin son yıllardaki en önemli eseri ise asrın mührü diye tabi edilen Çamlıca Camii‘nin hatlarını yazmak oldu. Anadolu Yakası’nın en fazla tarihi camiye sahip ilçesi Üsküdar‘a Hasan Çelebi de yüzyıllarca kalıcılığını sağlayacak bir eser bırakmış oldu.

Haber: İbrahim Atlı