İranlı Yönetmen Asgar Farhadi’den müthiş bir film: Satıcı / The Salesman

Oscar’lı Yönetmen Asgar Farhadi, Satıcı The Salesman filmiyle film boyunca “Sen olsan ne yapardın?” sorusunu izleyiciye sorduruyor. Özellikle de finalinde birçok kişiye hazmetmesi zor bir yumruk atıyor.

0
25835


“Bir Ayrılık/A Separation 2011”  ve “Geçmiş/Le Passe ”2013,gibi ödüllü Filmlerin İranlı yönetmeni Asgar Farhadi, Satıcı / The Salesman (2016) Filminde,  İran Tiyatrosunda Artur Miller’in “Satıcının Ölümü” oyununu sahneleyen bir tiyatro topluluğunda görev yapan Emad ve Rana çiftinin,  taşındıkları yeni evlerinde yaşadıkları bir olayı ve sonrasını yalın bir dille anlatıyor.

ERKEK KİBRİNE YOLCULUK

Emad ve Rana çifti İran Tiyatrosunda Artur Miller’in “Satıcının Ölümü” isimli oyununu sahneleyen bir tiyatro topluluğunda görev yaparlar. Öğrencileriyle iletişim kurmakta gayet başarılı bir öğretmen olan Emad, evliliğinde mutlu, sorumluluklarının bilincinde, arkadaş çevresinde sevilen, gayet entelektüel bir insandır. Evlerinin yıkılması ile karşı karşıya kalan çift, kısa sürede yeni bir eve taşınırlar. Bu evde yaşadıkları bir olay ve sonrasında gelişen örgü ile Emad’ın en kuytularında gömülü diğer kibirli erkek adım adım ortaya çıkmaya başlar.

Oscar’lı Yönetmen Asgar Farhadi, aşk, intikam, merhamet,  gerilim, politika, sansür, kadına karşı şiddet gibi kavramları diğer filmlerinde olduğu gibi yine ustalıkla işliyor. Özellikle Sinema sanatında bu kadar zor kavramları bir arada işlemek handikap olsa da, Faradi “merak ”öğesini kullanarak bu handikabı aşmış görünüyor.

“Satıcı” film boyunca  “Sen olsan ne yapardın?” sorusunu izleyiciye sorduruyor. Özellikle de finalinde birçok kişiye hazmetmesi zor bir yumruk atıyor.

Filmin 69. Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazanmasının yanında İran’ın bu yılki Oscar adayı olduğunu unutmayalım.

Satıcı / The Salesman fragmanı

Vizyon tarihi: 27 Ocak 2017 (2s 3dk)

Yönetmen: Asghar Farhadi

Oyuncular: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi devamı

Tür: Dram

Ülke: İran, Fransa

Puan: 8,3

Hazırlayan: Mehmet Dursun

TEILEN
Önceki İçerikEn İyi 5 Politik-Siyasi Film
Sonraki İçerikNostaljik Bakkal, 90’ların lezzetlerini AVM’ye taşıdı
Mehmet Dursun
Mehmet Dursun, 1980 Yılında İstanbul da doğdu. İlk, orta ve Lise öğrenimini İstanbul’un muhtelif yerlerinde bitirdi. Çocukluk yıllarında izlediği The Crow, Videodrome, Boxing Helena, The Silence of the Lambs filmleri ilerideki sinema kariyerine keskin yön verdi. Ferhan Şensoy’un kültleşmiş oyunu Ferhangi Şeyleri izleyip oyuncu olmaya karar verdi. 2001 yılında İBB Şehir Tiyatroları sınavlarını kazanarak konservatuar bölümü okudu. Yazarlık, yönetmenlik ve oyunculuk bölümleri eğitimi aldıktan sonra çeşitli tiyatro oyunlarında oynadı. Öğrencilik döneminde Heykel ve Fotoğraf sanatçılarına modellik yaptı. Pazartesi, E.Berfin Bahar, Ütopya, Picus, Altyazı, sinema gibi sanat dergilerinde çeşitli öyküleri, şiirleri, deneme yazıları, tiyatro ve sinema filmi eleştirileri yayımlandı. Heykel ve fotoğraf sanatçılarına modellik yaparak 2005-2006 yılları arasında özel sektörde drama eğitmenliği yaptı. Aynı dönem tiyatroya ara verip sinemaya geçiş yaptı. 2006 Mahremiyet, Iskarta, Asker, Hüküm, Eksik Hayatlar, Üst Kattaki Terörist isimli, ulusal film festivallerinde yarışmış kısa filmlerde oynadı. 2011 yılında Çorum Hitit Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümünü bitirdi. Devamında Beyoğlu Aslıhan Pasajında 5 yıl sahaf olarak çalıştı. Çeşitli sebeplerle Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na taşınmak zorunda kaldığında hep içinde olan gazetecilik mesleğine geçiş yaptı. Halen Kurt Medya Grubu (KMG) bünyesinde Güncel Posta ve Gazete 1453 gazetelerinde haber müdürlüğü ve köşe yazarlığı yapmaktadır.