İlk köle isyanını anlatan film:The Brith Of A Nation

2016 yapımı olan “The Birth Of A Nation” (Bir Ulusun doğuşu) Filmi, Tarihteki İlk siyahî köle isyanının fitilini ateşleyen ve lideri olan Nat Turner vakasının beyaz perdeye taşınmış halidir.

0
26191

The Birth Of A Nation (Bir Ulusun doğuşu) Filmi ABD’deki beyaz ırk’ın siyahlara yaşattığı zulmü anlatmakta gayet başarılı görünüyor. Projelendirilme ve adı ile David W. Griffith’in 1915 tarihli ırkçı tarihi filmi olan  “The Birth of a Nation”a Afro-Amerikalıların bir cevabı niteliği taşıyor. Film aynı yıl Sundance Film Festivalinde Jüri Büyük ödülü ve seyirci ödüllerini de topladı. 

Filmden bazı sahneler

Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olan bu sert film, Sundance’te gösterildiği anda yılın sinema olaylarından birine dönüştü. Filmin kahramanı Nat Turner çocukluğunda İncil okumayı öğrenmiş bir vaiz, bir köle. Nate’in bu meziyetini nakde çevirme peşindeki sahibi onu ülke boyunca bir yolculuğa çıkarmaya karar verir. Nate, bu yolculuk esnasında içinde yaşadığı ülkeyi tanımaya başlar; kan ve utançla yoğrulmuş olan bu düzenin bir an önce sonunun gelmesi gerektiğine kanaat getirir ve olaylar gelişir.

Filmin Künyesi: Bir Ulusun Doğuşu (The Birth of a Nation)

Yönetmen: Nate Parker

Oyuncular: Nate Parker, Armie Hammer, Aja Naomi King, Peneope Ann Miller, Mark Boone Junior, Gabrielle Union

Süre: 120 dk. Yapım yılı: 2016

The Brith Of A Nation Fragman

Nat Turner Kimdir?

Amerika’nın Virginia eyaletindeki Tidewater bölgesindeki bir plantasyonunda ( köle emeğine dayalı tarım alanı) dünyaya gelen Nathaniel Turner,  burada annesi babası ve büyükannesi ile birlikte yaşamaktadır.

Daha çocuk yaşından itibaren köleliğe karşı büyük bir öfke içini kaplar. Plantasyon sahibi tarafından dini eğitim alır ve İnançlı bir Hıristiyan olarak büyür. Şubat 1831’de tanrı tarafından köleliğe son vermekle görevlendirildiğine karar verir. 1831 yılının Ağustos ayına gelindiğinde ise İsyan ateşinin fitilini yakar. Turner yanına topladığı bir avuç köle arkadaşı ile birlikte hazırlık yaptıktan sonra harekete geçerler. Ellerine altıkları bıçak, balta, pala gibi kesici aletlerle, önlerine çıkan plantasyonlardaki bütün beyazları, kadın ve çocuk ayırımı yapmadan öldürürler.

 Nat ve yoldaşlarının bir sonraki hedefleri ise ilçe merkezindeki cephaneliği ele geçirmek ve tüfeklerle isyanı daha da yaymak olur.  Çok geçmeden ateşli silahlarla donatılmış beyaz milisler bu isyan bastırır. Birçok isyancı ölür, birçoğu da yaralı olarak ele geçirilir. Kurtulanların tamamı idam edilir. İsyanın lideri olan Turner ise kaçmayı başarır ve ormanda saklanır.11 Kasım da yakalanır ve İdam edilir. İbret olsun diye cesedinin başı gövdesinden ayrılır, derisi yüzülür ve vücudu dört parçaya bölünür.

Yeni bir isyan dalgasından korkan beyaz egemen güçler, milisleri aracılığıyla siyahî halkın üzerinde korkunç bir terör estirip masum insanları infaz ederler. Bu yıldırma operasyonundan sadece köleler değil tüm siyahlar etkilenir.

Nat Turner’in hayatı 1967 yılında “The Confessions of Nat Turner” (Nat Turner’in İtirafları) başlığıyla roman olarak yayımlandı. Roman beyazların protestolarına rağmen büyük ilgi gördü ve “Black Power” hareketinin sembollerinden birine dönüştü.

Hazırlayan: Mehmet Dursun

TEILEN
Önceki İçerikİzlenmesi gereken 5 aksiyon macera filmi
Sonraki İçerikİstanbul Maratonu kayıtları başlıyor
Mehmet Dursun
Mehmet Dursun, 1980 Yılında İstanbul da doğdu. İlk, orta ve Lise öğrenimini İstanbul’un muhtelif yerlerinde bitirdi. Çocukluk yıllarında izlediği The Crow, Videodrome, Boxing Helena, The Silence of the Lambs filmleri ilerideki sinema kariyerine keskin yön verdi. Ferhan Şensoy’un kültleşmiş oyunu Ferhangi Şeyleri izleyip oyuncu olmaya karar verdi. 2001 yılında İBB Şehir Tiyatroları sınavlarını kazanarak konservatuar bölümü okudu. Yazarlık, yönetmenlik ve oyunculuk bölümleri eğitimi aldıktan sonra çeşitli tiyatro oyunlarında oynadı. Öğrencilik döneminde Heykel ve Fotoğraf sanatçılarına modellik yaptı. Pazartesi, E.Berfin Bahar, Ütopya, Picus, Altyazı, sinema gibi sanat dergilerinde çeşitli öyküleri, şiirleri, deneme yazıları, tiyatro ve sinema filmi eleştirileri yayımlandı. Heykel ve fotoğraf sanatçılarına modellik yaparak 2005-2006 yılları arasında özel sektörde drama eğitmenliği yaptı. Aynı dönem tiyatroya ara verip sinemaya geçiş yaptı. 2006 Mahremiyet, Iskarta, Asker, Hüküm, Eksik Hayatlar, Üst Kattaki Terörist isimli, ulusal film festivallerinde yarışmış kısa filmlerde oynadı. 2011 yılında Çorum Hitit Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümünü bitirdi. Devamında Beyoğlu Aslıhan Pasajında 5 yıl sahaf olarak çalıştı. Çeşitli sebeplerle Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na taşınmak zorunda kaldığında hep içinde olan gazetecilik mesleğine geçiş yaptı. Halen Kurt Medya Grubu (KMG) bünyesinde Güncel Posta ve Gazete 1453 gazetelerinde haber müdürlüğü ve köşe yazarlığı yapmaktadır.