Bir Virüsün Gizlediği Mesajlar

Empati kavramı, en yalın biçimde bir diğerinin duygu, deneyimleri vb.ni anlayabilme yeteneği (Oxford Learner's Dictionaries) olarak tanımlanabilir. Empatinin temel özelliği...

0
14290

Dr. Güler Demir Yazdı

Johann Wolfgang Von Goethe’in ünlü “Genç Werther’in Acıları” başlıklı kitabında şu ifadeler geçer “…Bir konuya ilişkin yalnızca empati kurduğumuz ölçüde konuşma hakkına sahibiz”.

Empati kavramı, en yalın biçimde bir diğerinin duygu, deneyimleri vb.ni anlayabilme yeteneği (Oxford Learner’s Dictionaries) olarak tanımlanabilir.  Empatinin temel özelliği zorlanmakla oluşmaması, daha çok içten gelmesidir. Duyarlı bir kişilik yapısı gerektirir. Vicdan ve merhameti içerir. Empati sahibi kişiler olası her durumda ve koşulda, fevri davranış ve tepkiler göstermekten çok kendilerini diğerlerinin yerine koyup, onların perspektifinden bakmayı benimsemişlerdir.  Özellikle duygusal zekası (EQ) gelişmiş insanların daha fazla empati yeteneği olduğuna inanılır.

Söylemlerimizin arka planında ne kadar empati var? Bir başkasını yargılamadan önce onun makosenlerini giyip dolaşabiliyor muyuz? Yaşam biçimi bizden farklı olanların, çeşitli nedenlerle düzeni bozulanların, yaşadıkları yeri yurdu terk edenlerin hikayelerini ne kadar biliyoruz? Bulunduğumuz konumdan, kendi dünyamızın dışına çıkmaya çaba harcamadan, farklı durumda olanları yargılamakla neyi çözümlüyoruz? Onları kınamak, nefret duymak ne kazandırıyor? Duvarlarını bireysel,  politik görüşlerimiz, inanç ve değerlerimiz ile ördüğümüz o kendi dünyamızı diğerlerinden ayıran ya da ne kadar sağlam olduğunu belirleyen ölçütler neler? Olaylara o duvarları yıkarak ve herşeyden soyunarak, olası en saf ve nötr biçimde bakabilme cesaretine sahip miyiz? Diğerlerini bu kadar kolay yargılayabilirken kendimizle yüzleşebiliyor muyuz? 

Hemen her konuda bilirkişiler, doğrusu salt doğru olanlar, etik (!) davrananlar, kasıtsız olanın dahi kasıtlı olduğuna emin olanlar (!), hataları affetmeyenler, korku, kaygı kadar insani duyguları dahi hoşgörmeyenler; onlara şimdi tam da dünyayı tehdit eden (ve şüphesiz bir an önce sonlanmasını dilediğimiz) corona virüsünün yayıldığı zamanlarda sormak gerekiyor? Tehdit hissedilen koşullardan kaçmak, sakınmak kadar doğal ne olabilir? Sadece bu değil yüzlerce soru daha sorulmalı onlara. Belki de böyle zamanlar kendimizle yüzleşme zamanlarıdır!…

TEILEN
Önceki İçerikYaşamınızı ertelemeyin, akışına bırakın…
Sonraki İçerikHepimiz Gözetim Altındayız
Doç. Dr. Güler Demir
Dr. Güler Demir, İlkokul eğitimini Elazığ, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da, üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Bu süreçte Yıldız Teknik Üniversitesi Kütüphanesi’nde uzman kütüphaneci olarak görev yapmaktaydı. Daha sonra bu kurumda 7 yıl Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak çalıştı. 2011 yılında “Ceza İnfaz Kurumu Kütüphaneleri ve Türkiye'de durum” başlıklı doktora tezi çalışması ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamladı. 2012 yılında Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. Hala aynı kurumda görev yapmaktadır. Hayvan sevgisi olan yazar 4 köpeği ve ailesi ile beraber yaşamaktadır. Yazarın çok kültürlü ve çeşitli dezavantajlı gruplara yönelik kütüphane hizmetleri, kütüphane kaygısı, üçüncü mekân paradigması, post modernizm, yoksulluk sorunu, sosyal ağlar vb. çeşitli konularda akademik çalışmaları bulunmaktadır. Yazarın ayrıca çeşitli uluslararası kaynak çevirileri bulunmaktadır. Çok-kültürlü topluluklara, hasta, yaşlı ve engellilere, hükümlü ve tutuklulara yönelik hizmet standartları, kütüphanelerde okuryazarlığın ve okumanın yaygınlaştırılması vb. konulardaki çevirileri Uluslararası Kütüphane Dernekleri Federasyonu (IFLA: The International Federation of Library Associations and Institutions) (https://www.ifla.org/node/8750) web ortamında uluslararası erişime açıktır: https://www.ifla.org/files/assets/library-services-to-multicultural-populations/publications/multicultural-communities-tr.pdf https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/61-tr.pdf https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/92-tr.pdf https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/125-tr.pdf Yök Akademik Profil Bilgileri: https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/viewAuthor.jsp