Barbarlığa özlem duyan modern insanlar…

Evet dünya modernleşiyor, mimari de modernleşiyor. İçimizdeki bir şeyler bu süreçte ölüyor. Müstakil yapıların tek katlı evlerinde giriş zeminde olduğu için herkese selam veren komşuluk da dikey mimari ile alt üst oldu. Sıralanacak daha birçok örnek verebilirim...

0
19889

İbrahim Atlı Yazdı

“sanki her şey!.. katıyürekli kârcıların, yani büyük

tecimenlerin

uzaklardan getirip sunduğu kanlı pahalı bir tabak…”

Yukarıdaki şiir Turgut Uyar’ın Bir Barbar Kendin Tartar Bir Barbar Aşağlarda şiirinden bir parçadır. Felsefi anlamlar yüklü bu şiirde şair barbalığa övgüde bulunur. “ben koşarım aşağlara, koşarım /yıkanacak boğulacak su bulsam…” nakaratlarını sık sık tekrarlayan şair, uzay çağında olduğumuz günlere inat göklere yükselmeyi değil aşağılara koşup arınmayı, arınamazsa boğulup ortadan kaybolmayı dilemektedir.

Elli yıl önce yazılan bu şiirde insanoğlu daha aya ayak bile basmamıştı.  Bugün dünya akıl almaz bir hâl aldı. Bizim 30 yaşında elimize alabildiğimiz tableti 3 yaşındaki çocuklar oynuyor. Elon Musk uzaya araba göndermekle yetinmeyip uzayda film çekmeye hazırlanıyor.  Musk oğlunun adını  X Æ A-12 koyarak dünya ile aramızdaki bağları iyice zayıflatmaya çalışıyor. Artık Ayşe teyzeler, Hatice nineler yakında tarih olacak. Herkes çocuğuna farklı bir isim koyma derdinde. Bu hamleler bile modernleşme açlığımızdan kaynaklanıyor.

Evet dünya modernleşiyor, mimari de modernleşiyor. İçimizdeki bir şeyler bu süreçte ölüyor. Müstakil yapıların tek katlı evlerinde giriş zeminde olduğu için herkese selam veren komşuluk da dikey mimari ile alt üst oldu.

Sıralanacak daha birçok örnek verebilirim. Ama gündemden sapmamak adına şunu söyleyebilirim. Korona günlerinde modern yaşamın ne faydasını gördünüz. Bir barbar gibi köklerinize bağlı kalarak bahçeli, müstakil bir evde otursaydınız bu hastalık ortamı sizi aynı derecede etkiler miydi?

Modernleştik ve bazı değerlerimizden koptuk, artık daha gaddar ve acımasız bir düzenin insanıyız. İşte size paradoks. Cevabını “katı yürekli karcılara” sormayın, içinizdeki barbara sorun:

Barbar olmak mı evla, modern olmak mı?

TEILEN
Önceki İçerikŞenol Güneş’in futbola olan katkısı
Sonraki İçerikSeyircisiz futbol olur mu?
İbrahim Atlı
İbrahim Atlı, Aydın doğumludur. İlköğretim ve Lise hayatını Aydın’da tamamlayan İbrahim Atlı, 2004 yılında üniversite eğitimi için gittiği Çanakkale’de Lisans (2004-2008), Pedagojik formasyon (2009-2010) ve Yüksek Lisans (2010-2012) eğitimini tamamlamıştır. Türk Dili Edebiyatı bölümü mezunu olan Atlı yüksek lisans sırasında İstanbul’a yerleşmiştir. 2010 – 2015 yılları arasında Üsküdar’da çıkardığı Kalem Gazetesi’nin Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini üstlenmiştir. Bu süreç içerisinde Kalem Ajans bünyesinde Üsküdar Gurme Rehberi (2013), Adalar Gezi Rehberi (2014) ve Üsküdar Life dergilerini hizmete sunmuştur. Bu yayımların mutfağından sunumuna işin her aşamasında katkı sunan Atlı 2016-2017 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde editörlük görevini üstlenmiş, Akşam Ege eklerini çıkarmış ve Akşam Cumartesi’de röportaj gerçekleştirmiştir. Bir süre metin yazarlığı yapan İbrahim Atlı, Geçmişten Geleceğe Üsküdar projesini Üsküdar Belediyesi ile hayata geçirmiştir. Proje ile Üsküdar’ın tarihi camiilerinin belgesel çekimlerini hizmete sunmuştur. 2017 – 2018 yılları arasında TÜGVA Genel Merkezi’nde Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini sürdüren Atlı, aynı kurum altında çalışmaya devam etmektedir. 2019 yılında Muğla’ya yerleşen İbrahim Atlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı alanında doktora eğitimini sürdürmekte ve bu süre zarfında Güncel Posta Gazetesi ve Gazete1453’ün köşe yazarlığını ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini üstlenmektedir. İbrahim Atlı orta derece İngilizce bilmektedir ve evlidir.