Yavru Vatan Kıbrıs’ın dünü ve bugünü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünü ve bugün Prof. Dr. Sinan Yalçın, kaleme aldı.

0
14452


Prof. Dr. Sinan Yalçın

1571 yılında Venedikliler’den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs yönetimi 1878 de, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere’ye devredilmiştir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İngiltere’nin ayrı saflarda yer almasının da bir sonucu olarak, İngiltere 1914’te tek taraflı bir kararla adayı ilhak etmiştir. Türkiye Adadaki İngiliz egemenliğini Lozan Antlaşmasıyla 1923’te tanımıştır.

Prof. Dr. Sinan Yalçın

18.yüzyıl başlarına kadar Kıbrıs’taki Türk sayısı Rumlardan fazla olmuştur. Tarımla meşgul olan Türklerin elindeki toprak miktarı da Rumlarınkinden fazla olmuştur. İki taraf arasında sosyal ve kültürel yaşam hep farklı kalmış, Türkler ve Rumlar arasında evlenme görülmemiş, iki toplumun fertleri ortak ticari işletme kurma gibi davranışlara girmemişlerdir.

1931’de Kıbrıs Rumları,Yunanistan’la birleşmeyi talep etmişlerdir. Kıbrıs’ın Yunanistan ile birleştirilerek, tamamen bir “Elen” adası haline getirilmesi demek olan “ENOSİS” kampanyasına, ikinci Dünya Savaşından sonra hız verilmiştir.

Yunanistan,1954’te Kıbrıs sorununu Birleşmiş Milletlere götürme kararı almıştır.

Yunanistan,1954-1958 yılları arasında “self-determinasyon” amacıyla BM’ye yaptığı çeşitli başvurularda bir başarı sağlayamamıştır.

Bu arada Yunanistan’dan gelen Albay Grivas 1955 yılında EOKA terör örgütünü kurmuş ve Ada’daki şiddet eylemleri giderek artmıştır.1955-1958 döneminde Kıbrıslı Türkler 33 karma köyü terk etmek zorunda kalmışlardır. İngiltere bu durumda,1956’da,sadece Rumların değil, aynı ölçüde Kıbrıs Türklerinin de “self determinasyon” hakkı bulunduğunu ve bu çerçevede taksim talebinin de geçerli bir seçenek olduğunu açıklamıştır. Dr.Fazıl Küçük Türk Devletine giden yolu döşemeye başlamıştır.

1974 Barış Harekatıyla Kuzey Kıbrs Yeşil hatla kurtarılmıştır. Bayrağı devir alan Rauf Denktaş, Adanın ve Türk Milletinin Milli Kahramanı olarak 1983 yılında, Dünyaya örnek olacak şekilde KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı olmuştur. İlk evladı ENOSİS çarpışmaları sırasında şehit olmuştur. KKTC Cumhurbaşkanlarından Sayın Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a 22 Şubat 2008 tarihinde mektup göndererek, Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönündeki iradesini muhafaza ettiğini ve yeni bir müzakere sürecini başlatmaya hazır olduğunu vurgulamıştır. Sayın Talat mektubunda ayrıca,önümüzdeki döneme ilişkin Kıbrıs Türk tarafının beklentilerini ortaya koyarak BMGS Ban’ın kişisel olarak sürece dahil olmasını ve kapsamlı çözüm çabalarına ivme kazandırmasını istemiştir. Sorunlar bu güne kadar çözülememiştir.

Şu anda, KKTC nin önemli Siyasi,Ekonomik ve Kültürel konulardaki Duayen ismi Ekonomist Dr.Serdar DENKTAŞ Misyonu devam ettirmektedir.

2020 KKTC seçimleri iki turlu olarak yapılmış ve Sayın Ersin TATAR Yavru Vatan Kıbrıs’ın yeni CUMHURBAŞKANI olmuştur. 46 yıldır kapalı olan MARAŞ bölgesini kısmen hizmete açmıştır.Türkiye’den, borularla taşınan su sıkıntısındaki teknik problemler giderilerek hizmetlerine hızla başlamıştır. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Anavatan Türkiye’ye için hayırlı olur inşallah…

Fıkracı:

Aynı ağaç….

Temel ile Fadime Yeni evlenmiş.Temel her sabah dağın arkasındaki kasabaya gidip gazete alıyormuş. Bir kaç aya sonar bıkmış. Fadimeye;Bundan sonar gazetelerimi her gün sen alacaksın demiş.Bir kaç ay sonar Fadime de her sabah o kadar yolu yürümekten bıkmış ve çözüm olarak bir gidişte 7 tane gazete almaya ve her sabah birini vermeye karar vermiş. İlk altı gün Temel’in hiç tepkisi olmamış.Yedinci gün demişki;”Fadime dünyada ne kadar salak adam var.Aynı adam aynı ağaca aynı arabayla 7 gündür çarpayı” demiş.

Pandemi nedeniyle durağanlık yaşayan Ekonmimizin,yeni tedbirlerle şaha kalkmasını temnni eder,Ülkemizin Sağlıklı günlere bir an önce kavuşmasını dilerim. Saygılarımla

TEILEN
Önceki İçerikSüper Ligi’nde dört büyükler kaldı mı?
Sonraki İçerikÖlümsüz Aristokrat / Dracula
Prof. Dr. Sinan Yalçın
Prof Dr. Sinan Yalçın, 1952 yılında Ankara’da doğdu. Anadolu Evliyalarından Somuncu Baba olarak bilinen Şeyhhamid-i Veli soyundandır. Darende’de Somuncu Baba Külliyesinde Medfun olan, Eşşeyh,Alim,Müftü Hacı Mahmut Şeyzadeoğulları’nın torunudur. Ankara Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra, Federal Almanya’da Üniversiteler Şehri olarak bilinen Aachen’de İşletme Mühendisliği eğitimi aldı. Marmara Üniversitesi’nde Prof.Dr.Kenan Erkural ve Ord. Prof.Dr.Reşat Kaynar gibi, duayen Bilim adamlarından Finansman Doktorası aldı. Bir süre Finansal Yönetim Dersleri verdi. Ankara’da Federal Almanya Büyükelçiliğinde, Basın ve Halkla ilişkilerde bulundu. Önemli Turizm Kuruluşlarında görev yaptı. Büyük Devlet Adamı Merhum Süleyman Demirel’e yakınlığı, ona çok büyük deneyimler kazandırdı. Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı dönemlerinde önemli görevler aldı.. 14.Ocak.2008 Yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisinde Öğretim Görevlisi olan Kızı Dr.Sinem Reyhan Yalçın’ın, Üsküdar Altun-i Zade’de, emniyet şeridinde beklerken, zengin bir işadamının oğlu tarafından feci şekilde öldürülmesinden sonra aktif hayattan uzaklaştı. Bu Nüfuzlu Aile tarafından, Adalet’te ve Ticari hayatta inanılmaz kayıplara ve haksızlıklara uğratıldı. Gazete 1453 ve Güncel Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Duayen Gazeteci, Sayın Dr.Hamit Kurt’un isteklerini kıramayarak,köşe yazıları yazmaya başladı.”Piyasa Finansmanı ve Üsküdar’ın Ekonomik geleceği” konulu bilimsel çalışması devam etmektedir. İngilizce ve Almanca bilen Sinan Yalçın evli ve bir çocuk babasıdır.