Selman Ağa Camisi’nin Hikayesi

Selman Ağa Camisi, Üsküdar Meydan Projesi kapsamında etrafındaki yapılardan arındırıldı. Gelin 500 yıllık Selman Ağa Camisi’nin hikayesine kulak verelim.

0
28203

Gazete 1453/Üsküdar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Üsküdar Meydan Projesi kapsamında 1506 yılında Selman Ağa tarafından yaptırılan Selman Ağa Camisi’nin etrafındaki yapıları yıkarak temizledi. 500 yıllık tarihi eser tüm ihtişamıyla ortaya çıktı. Selam Ağa Camii’nin yanındaki Horhor Çeşmesi restore edilecek.

İBB,1506 yılında Selman Ağa tarafından yaptırılan Selman Ağa Camisi’nin etrafındaki yapıları yıkarak temizledi.

Selman Ağa Camisi’nin Hikayesi

Uzun kıyı şeridine sahip Üsküdar’da, hayatın dolu dizgin aktığı iskeleden, şehre doğru birkaç yüz adım atın. 500 yıllık tarihi ve mütevazi minaresiyle Üsküdar ziyaretçilerini kapıda karşılayan en eski eserlerden birini göreceksiniz.

Mihrimah Sultan ve Yeni Valide Camii gibi ihtişamlı yapıların arasında, onlardan daha eski bir tarihe sahip olan mabet, yalnızlığa karşı koyamadığı için yok olma tehditleri yaşamış olsa da, Üsküdar’ın köklerine tutunmuş ve tüm misafirperverliğiyle ayakta kalmıştır.

Horhor Cami olarak da bilinen Selmanağa Camii, Selman-i Pak Caddesi’nin başlangıcını oluşturur. Cami 1506 yılında Selman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Caminin yanında Ağa’nın mezarı vardır. Mezar taşındaki yazılardan II. Beyazıt’ın darüssade ağası Şehid Selman Ağa’nın camiyi yaptırdıktan iki sene sonra öldüğünü öğreniyoruz.

Sinan devrinden önce inşa edilip, onun sihirli dokunuşlarından mahrum kalan camilerde olduğu gibi, bu yapı da tuğladan bir minareye sahiptir. Duvarları taş ve tuğladan yapılmıştır.

Eserin minberi ve vaiz kürsüsü ahşaptır. Caminin içi zaman içinde değişikliklere uğramış olsa da değerinden bir şey yitirmemiştir.

Geçmişten geleceğe, köklerine tutunarak varlığını sürdüren cami, nice anıyı taşlarında saklasa da sahip olduğu bilgi ve tecrübenin bilinciyle, sessiz ve sakin, huzur arayanları bekliyor.  Hazırlayan: İbrahim Atlı