Kendi Dilimizi Konuşamıyorken Akıcı İngilizce Senin Neyine

İş başvurularında istenen ‘Akıcı bir şekilde İngilizce, ikinci yabancı dil tercih sebebidir’, yalan! Ulan önce anadilinizi iyi konuşun da sonra ihtiyaç bile duymayacağınız başka dillere bakın. Az yalakalık ve parlaklık biraz da kaypaklık, hepsi bu!

0
20654

Hasan Perioğlu yazdı

Yabancı filmlerde en çok kullanılan söylemlerden biri ‘lanet olasıdır.’ Belki farklı anlamlarda kullanılan deyişler de olabilir ama bu lanet olası söylemini çevirmenler de çok sevmiş olmalı ki, filmlerin birçok olumsuz sahnesinde bunu duymak mümkün.

Fena mı?

Bence değil. Hani bizim spontane ve sıkça kullandığımız serzenişli söylemler var ya üstü kırmızı çizgi ile çizili hatta o söylemi çağrıştıran ünlü ve çok okunan veya ‘renkli sayfalarına bakılan’ bir spor gazetesi de çıkarıldı! Bunları hatırladıkça, ‘lanet olasını’ daha çok seviyorum.

Buraya kadarı biraz karmaşıksa da anlayanlar anlamayanlara anlatsın lütfen, ama kötü laf etmeden!

Bilgimizi ve bilincimizi biraz daha mahcup edecek ama söylerken kamburumuzu dikecek ve başımız ileri bakacak şekilde yeni bir söylem türettik; ‘Doğru söylemek gerekirse’ diye.

Ben gerçekten epey gıcık aldım bu yeni moda uyduruk söylemden. Yani doğruları lütfedip mi söyleyeceğiz?

Tüm söylediklerimiz yalan da doğruyu bazen söyleyeceğiz ve bunu da altını çizerek belirteceğiz, öyle mi?

‘R’ harfi kibarlık kostümü giydi ve neredeyse alfabeyi 28 harfe indireceğiz!

İşte böyle;

Naapıyossun, olmuyo, bilmiyossun, gidiyomusun gibi. Sokak dili mi bunlar?

Hayır canım, aç televizyonu, en basitinden ‘İşte Benim Stilimi’, Türkiye’nin duayenleri böyle konuşmuyor mu?

İş başvurularında istenen ‘Akıcı bir şekilde İngilizce, ikinci yabancı dil tercih sebebidir’, yalan! Ulan önce anadilinizi iyi konuşun da sonra ihtiyaç bile duymayacağınız başka dillere bakın. Az yalakalık ve parlaklık biraz da kaypaklık, hepsi bu!

‘Bizımla deyılsın’, İvana Sert Hanım patentli ve bu kadar akıcı bir Türkçe öğrendikten sonra, elbette ona biraz tolerans tanıyacağız ve takdir edeceğiz.

Ama kaybolan biz miyiz, kültürümüz mü, bilgimiz mi yoksa dilimiz mi? Sizi bilmem ama ‘Doğru söylemek gerekirse’ lafını kullananlardan da gıcık almaya başladım!

TEILEN
Önceki İçerikİBB Şehir Tiyatroları, 1-7 Haziran 2020 online programı
Sonraki İçerikKing Kong, Karizmatik Bir Epiktir
Hasan Perioğlu
Hasan Perioğlu,1972 yılında Alanya’da doğdu. Aslen Siirtli olan Perioğlu’nun ailesi 1970 yıllarında Alanya’ya göç etti. Alanya Lisesi son sınıfta eğitimine ara vermek zorunda kaldıysa da özellikle ‘Yaşam Anlamım’ dediği kızı Bahar’ın yönlendirmesiyle önce liseyi daha sonra 2012 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Radyo Televizyon Programcılığı bölümünden mezun oldu. Hasan Perioğlu, İstanbul İnstitü tarafından açılan ‘Medya Hukuku Seminer Programına’ 2014 yılında katılıp başarıyla eğitimini tamamladı.Yerel ve ulusal gazetelerin yanı sıra internet sitelerinde spor ağırlıklı önemli makaleler yazdı. Alanyaspor’da farklı kademelerinde futbol oynadı. Başarılı bir futbol kariyeri geçiren Hasan Perioğlu, Alanya’dan kopmamak için önemli transfer teklifleri red etti. Antrenör diplomasına sahip Perioğlu, çeşitli amatör takımlara hocalık yaptı. Tekstil ve moda tasarımındaki başarılı dizaynları ile önemli moda kuruluşlarına fikir danışmanlığı vermektedir. Felsefe ve yüzme vazgeçilmezi olan Hasan Perioğlu, uzun bir dönem turizmle uğraştı. Avrupa Kültürüne hakim olan Perioğlu, iyi derecede Fransızca ve Almanca, orta derecede Rusça konuşabilmektedir. Hasan Perioğlu halen İstanbul’un önemli medya kuruluşlarından Kurt Medya Grubu bünyesinde Gazete1453 ve Güncel Posta gazetelerinde başarıyla spor ve magazin içerikli makaleler yazıyor. Perioğlu, Evli, 2 kız 3 erkek olmak üzere 5 çocuk babasıdır.