İstanbul’un Fethindeki Manevi Değerler

12 yaşında taht tecrübesi alan, 7 dil bilen, savaş sanatlarına hakim olan Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinde tabii ki bu becerileri etkin olmuştur. Ama...

0
23218

İbrahim Atlı yazdı

565 yıl önce II. Mehmed’in Türk İslam Dünyası’na hediye ettiği İstanbul, fethiyle bir devrin kapanmasına yeni bir devrin başlamasına sebep olacak kadar önemli bir şehirdir. Bugün bile tüm Dünya’nın gözünü bir türlü alamadığı bu nadide şehir, yüzyıllar boyu pek çok devlet tarafından kuşatılsa da onu fethetmek Fatih Sultan Mehmed’e nasip oldu.

Bugün kimi cenahlar Fatih’in Müslüman olup olmadığını ortaya atarak, Türk İslam Dünyası’nın bu zaferine gölge düşürmeye, gizliden gizliye Hz. Muhammed (s.a.v)’nin kehanetinde yanıldığını göstermeye çalışsa da, İlber Ortaylı’nın da dediği gibi Fatih tam anlamıyla örnek bir Müslüman liderdi.

Tarihe baktığımızda, Molla Gürani, Molla Hüsrev ve en önemlisi Akşemseddin gibi önemli dini alimlerin İstanbul’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed’in yanında yer alması, şüpheye yer bırakmayacak göstergelerdir.

12 yaşında taht tecrübesi alan, 7 dil bilen, savaş sanatlarına hakim olan Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinde tabii ki bu becerileri etkin olmuştur. Ama 29 Mayıs 1453 Cuma günü fethedilen İstanbul Akşemseddin’in “tayin-i vakt” ile zaferi müjdelenmiştir. Çok sert direniş gösteren, güçlü surlara sahip Bizans, Osmanlı’nın her fetih çabasını boşa çıkarmış, çok kayıplar verdirmiş, orduda morallerin bozulmasına, paşaların fetih girişimini sonlandırılmasını istemesine neden olmuştur. İşte tam da bu karamsar havayı ziyasıyla aydınlatan Akşemseddin, gördüğü rüyasını padişaha anlatmış, ona öğütleriyle yol göstermiş, yazdığı mektuplarla desteğini eksik etmemiştir.

Nihayet kutlu bir Cuma günü İstanbul Osmanlı’nın eline geçmiş, camiye çevrilen Ayasofya’da ilk Cuma hutbesini Akşemseddin okumuştur. Gezdiği yerlerde hikmetini gösteren Aşkemseddin, Hz. Muhammed (s.a.v) dostu Eyüb El Ensarî’nin kabrini bularak Osmanlı halkına moral vermiştir.

İstanbul fethedildikten sonra ise ulu hükümdar Fatih, Hristiyan halka inanç özgürlüğü sağlamış, İslam’ın nasıl bir hoşgörü dini olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Hayatını İslamiyet’in zaferine adayan Fatih, amacına ulaştığını düşünüp, hocası Akşemseddin’e mürşid olmak istemiş, tacı tahtı bırakmaya niyet etmiştir. Akşemseddin büyük hakanı bu isteğinden vazgeçiremeyeceğini anlayınca gizlice İstanbul’dan ayrılmış, ama gittiği yerden Sultan’a mektup yollayarak onun gönlünü almasını da bilmiştir.

Fatih Sultan Mehmed ilk başlarda hocasına darılsa da İslam dünyasına yapacağını hizmetlerin tamamlanmadığını anlamış ve adına yaraşırcasına fetihlerine devam etmiştir.

“Kostantiniye, bir gün fetholunacaktır. Onu fetheden asker ne güzel asker, onu fetheden komutan ne güzel komutandır.” Hz. Muhammed (s.a.v)

TEILEN
Önceki İçerik100.Yılında Bağdat Ve Kûtü’l-Amâre Sempozyumu
Sonraki İçerikGeleneksel Okçuluk Yarışması’nda 367 yarışmacı ter döktü
İbrahim Atlı
İbrahim Atlı, Aydın doğumludur. İlköğretim ve Lise hayatını Aydın’da tamamlayan İbrahim Atlı, 2004 yılında üniversite eğitimi için gittiği Çanakkale’de Lisans (2004-2008), Pedagojik formasyon (2009-2010) ve Yüksek Lisans (2010-2012) eğitimini tamamlamıştır. Türk Dili Edebiyatı bölümü mezunu olan Atlı yüksek lisans sırasında İstanbul’a yerleşmiştir. 2010 – 2015 yılları arasında Üsküdar’da çıkardığı Kalem Gazetesi’nin Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini üstlenmiştir. Bu süreç içerisinde Kalem Ajans bünyesinde Üsküdar Gurme Rehberi (2013), Adalar Gezi Rehberi (2014) ve Üsküdar Life dergilerini hizmete sunmuştur. Bu yayımların mutfağından sunumuna işin her aşamasında katkı sunan Atlı 2016-2017 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde editörlük görevini üstlenmiş, Akşam Ege eklerini çıkarmış ve Akşam Cumartesi’de röportaj gerçekleştirmiştir. Bir süre metin yazarlığı yapan İbrahim Atlı, Geçmişten Geleceğe Üsküdar projesini Üsküdar Belediyesi ile hayata geçirmiştir. Proje ile Üsküdar’ın tarihi camiilerinin belgesel çekimlerini hizmete sunmuştur. 2017 – 2018 yılları arasında TÜGVA Genel Merkezi’nde Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini sürdüren Atlı, aynı kurum altında çalışmaya devam etmektedir. 2019 yılında Muğla’ya yerleşen İbrahim Atlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı alanında doktora eğitimini sürdürmekte ve bu süre zarfında Güncel Posta Gazetesi ve Gazete1453’ün köşe yazarlığını ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini üstlenmektedir. İbrahim Atlı orta derece İngilizce bilmektedir ve evlidir.